Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Líbia: Az ÁNT elnöke nem hajlandó lemondani, elhalasztották a választási törvény elfogadását

A polgárháború veszélyére hivatkozva nem hajlandó lemondani a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke, így elhalasztották a választási örvény elfogadását.
A polgárháború veszélyére hivatkozva nem hajlandó lemondani a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke, Musztafa Abdel-Dzsalíl, ellentétben az alelnökkel, Abdel-Hafíz Gogával, aki a testület körüli ellenséges légkör miatt vasárnap lemondott.

Fenyegetett helyzete miatt az ÁNT elhalasztotta a választási törvény elfogadását, amely alapján júniusban alkotmányozó nemzetgyűlést választanak az országban. Az ÁNT-t érő legutóbbi támadás az volt, amikor tüntetők szombaton házi készítésű gránátokkal megdobálták, majd elözönlötték és feldúlták a testület bengázi székházát.

Abdel-Dzsalíl a Libia al-Hurra (Szabad Líbia) televíziónak nyilatkozva kijelentette: "láthatatlan kezek" mozgatják a szálakat a legutóbbi erőszakcselekmények hátterében. "A szabadságharc befejeződése után a gyűlölet légköre uralkodott el az országon, ami nem szolgálja a nemzet érdekét. Az ÁNT-nek fenn kell maradnia. Nem akarjuk, hogy hazánk káoszba süllyedjen, kritikus a mostani időszak, nem kevésbé, mint az előző" - mondta. Elismeréssel szólt Goga döntéséről, szerinte az alelnök személyes érdekei elé helyezte a haza érdekét.

Az ÁNT az eredeti tervek szerint vasárnap bejelentette volna a választási törvény elfogadását, de ez elmaradt, és biztonsági okokból egy titkos helyen tartottak tanácskozást - közölte Szalva al-Digeili, az ÁNT jogi ügyekkel foglalkozó tagja.

"Eredetileg ma (vasárnap) bejelentettük volna a választási törvény elfogadását, de ezt el kellett halasztani január 28-ára, mert a tervezet még felülvizsgálatra szorul" - mondta Ablerrazak al-Aradi, az ÁNT egy másik tagja.

Azért kellett elhalasztani a törvény végső formába öntését, mert annak tervezetét több civil szervezet és szakértő is vitatta, egyebek között azon rendelkezése miatt, hogy a nemzetgyűlésben a képviselői helyek 10 százalékát fent kell tartani a nők számára.

"Az ÁNT hajlik arra, hogy feladja ezt a részt, mert sokan ezt követelik. Az emberek nem fogadják el a pozitív diszkrimináció elvét" - mondta al-Aradi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehországi viták Frantisek Kupka hamvainak esetleges hazahozataláról

Ellenzik a cseh művészettörténészek, hogy Párizsból Prágába hozzák Frantisek Kupka (1871-1957)… Tovább olvasom