Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Líbia: kiürítik a felrobbant fegyverraktárt Bengázi közelében

Bengázi - Fegyvereket követelő férfiak gyűltek össze szombaton Bengázi egykori bírósága előtt az átmeneti hatóság központjánál - jelentette Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója a kelet-líbiai Bengáziból.
A hírekre, hogy a kormányerők egyszerre több várost próbálnak visszafoglalni, egyre több civil dönt úgy az ország keleti részén, hogy beáll az újonnan szervezett katonai egységekbe. A férfiakat az átmeneti hatóság képviselői Adzsdábíjába és Bregába irányították, ahol rövid kiképzést kaphatnak, és ott osztják ki a kormány egykori raktáraiból szerzett fegyverkészleteket.

Egy ilyen raktárnál volt pénteken este óriási erejű robbanás Bengázi közelében. Az MTI Hírcentrum stábja a helyszínen járva óriási pusztítást látott. A helyiek szerint hatalmas kiterjedésű területen legalább 62 fegyverraktár van, részben földbe vájt bunkerekben, részben pedig hangárokban, kőépületekben. A robbanástól a legtöbb épület összeomlott, több pedig teljesen megsemmisült. A telepen három óriási kráter is tátong, és fémhulladék terítette be az egész környéket. A földön mindenhol lőszerhüvelyek, robbanószer-maradványok, szétégett légvédelmi ágyuk, töltények hevernek, volt, ahol fel nem robbant kézigránátok is hevertek.

Amikor a Hírcentrum stábja szerdán a helyszínen járt, már akkor elkezdték a raktárak kiürítését egy esetleges légicsapástól tartva. A készleteket kisteherautókon és személyautókon hordták el Bengáziba, Adzsdábijába és Bregába. Az összes fegyvert azonban nem sikerült elszállítaniuk.

Szombaton a környékről mintegy 50 férfit toboroztak, hogy a romos épületekből elhordják a még használható készleteket. De beindult a roncsturizmus is - a környező településekről sorra érkeztek az emberek, hogy megnézzék az eddig lezárt raktárkomplexumot, és szétégett, megolvadt lőszermaradványokat szedjenek össze a földről.

A robbanás okáról még most is ellentmondásos hírek vannak. A helyszínen egy ezredes, Muhammad Hadije azt mondta, hogy Kadhafi erői feltehetően rakétákkal támadtak a raktárra. Mások szerint kormányerőket támogató emberek szivárogtak be. Egy szemtanú egy Toyota dzsipet látott a telepre hajtani, majd egy kisebb tüzet látott, amely gyorsan terjedt, és szerinte ezután következtek a robbanások. Van, aki eközben balesetről beszél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Ausztráliában a melegek jogaiért

Mintegy 300 ezer békés szemlélő előtt több ezren tüntettek szombaton az ausztráliai Sydney utcáin a melegek jogaiért. Tovább olvasom