Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Litván határozattervezet Magyarország szuverenitása mellett

A litván parlament, a seimas képviselői a Magyarország szuverenitása melletti kiállásról szóló határozattervezetet nyújtottak be.
A 25 képviselő által aláírt indítvány emlékeztet rá, hogy a magyar nép által megválasztott képviselők teljesen jogszerűen változtatták meg az 1949-ben, a kommunista uralom éveiben elfogadott alkotmányt, s megértéséről biztosítja a magyar alaptörvénynek azt a célját, hogy védje a magyar kultúrát és az egyedülálló magyar nyelvet.

A litván parlamenti határozattervezet támogatói hangsúlyozzák, hogy az új magyar alkotmány védi, s az állam és a nemzet alapjának tekinti a családot, amely egy férfi és egy nő szabad választása alapján jön létre, s megállapítják, hogy az Európában a közösség és család hagyományos koncepciójában most végbemenő változások súlyos kihívást jelentenek a nemzetállamok szuverenitásával szemben.

A dokumentum szerzői kijelentik, hogy az európai integrációnak nem lehet célja az európai államok és nemzetek közti társadalmi és kulturális különbséges mesterséges eltüntetése.

Ezért a határozattervezet javasolja a litván kormánynak és államfőnek: határozottan szálljanak szembe az Európai Unió nemzetek fölötti intézményeinek, illetve egyes EU-tagállamoknak azzal a törekvésével, amellyel korlátozni kívánják a magyar nemzet szuverenitását abban, hogy ragaszkodjon a nyugati államoknak azokhoz a normáihoz és gyakorlatához, amelyet értékesnek tart és visszautasítsa azokat, amelyek elfogadhatatlanok egy autonóm EU-tagállam számára.

A határozattervezetről a 141 tagú litván törvényhozásnak kell szavaznia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 éves csúcson a brit munkanélküliség

Közel másfél évtizede nem mért szintre emelkedett az állástalanok száma Nagy-Britanniában… Tovább olvasom