Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Londoni elemzők: a megemelt IMF-keret sem oldja meg az euróövezeti válságot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságkezelésre fordítható forrásainak megkétszerezése sem lesz elegendő az euróövezet problémáinak megoldására - vélekedtek szombati helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésén a fejlett ipari országok és a legnagyobb felzárkózó gazdaságok alkotta G20-országcsoport megállapodott arról, hogy hozzávetőleg 430 milliárd dollárral hozzájárul a valutaalap tartalékainak feltöltéséhez; így az IMF kihelyezhető forrásai csaknem megkétszereződnek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított értékelésükben azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az IMF-forrás - az euróövezet saját, nemrég 700 milliárd euróra növelt kapacitású pénzügyi mentőeszközével (EFSF) együtt - vagy Olaszország, vagy Spanyolország pénzügyi kisegítésére lenne elegendő szükség esetén, de ha mindkét ország külső segítségre szorulna, ahhoz valószínűleg már nem lennének elégségesek az IMF és az EFSF felduzzasztott pénzforrásai együtt sem.

Márpedig ha az euróövezeti válság ismét eszkalálódni kezd, akkor ennek hatásai nem korlátozódnának csak Spanyolországra vagy csak Olaszországra - áll a Capital Economics szombati londoni elemzésében.

A ház szakértői hozzátették, hogy véleményük szerint a megszorítások és a nagy összegű pénzügyi mentőprogramok kombinációjával egyébként sem lehet megoldani az eurótérség problémáit, "bárhonnan jöjjön is a pénz".

Hasonló következtetésre jutottak más nagy londoni házak is.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - elemzői az EFSF minap bejelentett kapacitásbővítése utáni kommentárjukban közölték: kétségesnek tartják, hogy az EFSF bővítéséről szóló megállapodással rá lehet-e bírni a befektetőket több perifériális euróövezeti tagállam szuverén kötvényeinek megvásárlására. Annak kockázata, hogy egy ország - akár részlegesen - törlesztésképtelenné válik, egyébként sem a támogatási alap méretétől függ; az európeriféria országainak gazdaságuk versenyképességét kell helyreállítaniuk, ez a kulcstényező, ennek elmaradása esetén adósságterhük aligha lesz fenntartható hosszú távon - vélekedtek a Commerzbank elemzői.

Az EFSF-megállapodás után a Capital Economics londoni elemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy e pénzügyi védőeszköz "nagyon drámai" mértékű kapacitásbővítésére lenne szükség az euróövezeti adósságválság járványveszélyének teljes megszüntetése végett. A ház szakértői az általuk szükségesnek tartott pénzügyi védőkapacitás illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, a két ország összesített adósságállománya pedig 2500 milliárd euró.

Olvasóink írták

  • 1. tucat 2012. április 22. 02:03
    „Nyakig ér, bakfitty!
    De mi kicsik vagyunk ezekhez (Olaszország, Spanyolország) képest, tehát a mi hitelünk ("biztonsági hálónk" :)) nem akkora gond az IMF-nek. Ha sokat vacakolunk, akkor viszont mi kezdhetjük a mélymerülést - majdnem üres oxigénpalackkal, hibás szelepekkel... :S Nem kéne! De mi lesz itt, ha a nagyok is így legatyásodtak? Atyaég! Piacképes termelés kéne, meg, persze, stabil, nagy kapacitású piac. Ehhez nem árt némi befektetés sem (akár Kína, Délkelet-Ázsia, Oroszország is, bárki, aki szóba jöhet, ahogy a nagy dakota is hunyorog arrafelé:)), de ők a profit többségét nem fogják sem adóként, sem máshogy itt hagyni, szóval ez, még, ha sikerül is idecsábítani őket, önmagában kevés lesz, attól tartok. Ráadásul a konvergencia programok korlátai is... Gáz. Passz.
    Nyakig ér, bakfitty!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anglikán egyház is kiáll az azonos neműek házassága mellett

Nílt levélben támogatják az anglikán egyház vallási méltóságai az azonos neműek házasságát. Tovább olvasom