Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Londoni elemzők: jó irányba halad a magyar gazdaság

A magyar költségvetési és monetáris politika egyaránt igyekszik a megfelelő irányba terelni a magyarországi gazdasági folyamatokat, de Magyarországnak szüksége lenne egy elővigyázatossági jellegű készenléti IMF-megállapodásra- állítják londoni elemzők.
A megállapodás óvná a gazdaságot a külső piaci kilengések hatásaitól, és mérsékelné a befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzat elvesztésének kockázatát is - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó térségi szakértői a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást. Megbeszéléseikről hétfőn Londonban kiadott ismertetésükben "jó hírnek" nevezték, hogy a meghirdetett strukturális intézkedések zöme már életbe lépett, vagy az év végéig érvénybe lép "az ígéreteknek megfelelően".

A ház citybeli elemzői szerint azonban a megfelelő költségvetés- és pénzügypolitikai irány ellenére "nincs elég muníció" a magyar gazdaság megvédésére a kedvezőtlen külső fejleményektől abban az esetben, ha az adósságválságban lévő euróövezet nem tesz azonnali stabilizáló lépéseket.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint ugyanis a magyarországi bankszektor éppen visszafogja tevékenységét, aminek negatív hatása lesz a hitelezésre, a munkapiacra, valamint a helyi bankok kötvényvásárlási képességére és készségére.

Mindemellett a hazai gazdaság aktivitása "rendkívül gyenge, és még évekig az is marad". A gyakori törvénymódosítások, az adóztatási gyakorlat és az euróövezeti válság átszűrődő hatásai továbbra is az elővigyázatossági megtakarítások növelésére késztetik a magánszektort.

A ház londoni elemzése szerint a lakossági elégedetlenség is erősödik, ami meglátszik a legutóbbi közvélemény-kutatásokban. A Bank of America-Merrill Lynch szakértői úgy vélik, hogy ez "nyomást gyakorolhat" Orbán Viktor miniszterelnökre, és esetleg késleltetheti "a merész, de szükséges" további reformlépéseket, például a közlekedési szektor átszervezését.

A cég londoni elemzői végül felidézik, hogy két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moodyís Investors Service a befektetésre ajánlott besorolási sáv legalján tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot, egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint egy esetleges leminősítés - amellyel Magyarország átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett osztályzati sávba - súlyos következményekkel járhatna, mivel Magyarország nagyban függ a külföldi kötvénybefektetőktől.

A cég a hétfői elemzésben felidézi, hogy az SÚP és a Moodyís illetékesei egyaránt ebben a hónapban látogatnak Magyarországra, és ez "újabb kérdéseket vet fel Magyarország befektetési ajánlású besorolási státusával kapcsolatban".

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői szerint mindezek alapján "igen kívánatos lenne" Magyarország számára egy elővigyázatossági IMF-program. A ház szerint ugyanis ez elősegítené a költségvetési szigorítás végrehajtását, ezzel csökkentené a kötvénypiaci tőkekiáramlás kockázatát, és valószínűleg a leminősítés rizikóját is.

Az IMF emellett segíteni tudna a háztartások adósság-átstrukturálásának kezelésében is, anélkül, hogy ez a folyamat "szükségtelen visszahatásokkal" járna a pénzügyi stabilitásra.

"Úgy gondoljuk, hogy az IMF-program jelenleg nem a kormányfő által előnyben részesített opció, ám nem zárjuk ki, hogy a globális (piaci) kondíciók ennek újraértékeléséhez vezethetnek" - fogalmaztak budapesti látogatásukról Londonban kiadott hétfői összegzésükben a Bank of America-Merrill Lynch felzárkózó piaci elemzői.

A cég londoni szakértőinek értékelése szerint az MNB 4 milliárd eurós összegig tudna devizalikviditást nyújtani a devizaalapú hitelek végtörlesztésében érintett bankoknak a tartalékok túlságos mértékű leapasztása nélkül.

Legutóbbi elemzéseikben más nagy londoni befektetési házak is hasonló következtetésre jutottak.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemző stábja befektetőknek minap összeállított új helyzetértékelésében közölte: magyar bankokkal folytatott konzultációi alapján 10-30 százalék közé valószínűsíti a devizahitelesek részvételi arányát a végtörlesztési programban, és számításai szerint ez 2-6 milliárd euró közötti devizahitel-végtörlesztést jelentene.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a jelenlegi devizatartalékokat tekintve 4 milliárd euróig kezelhető lenne a kereskedelmi bankok devizaigényének jegybanki finanszírozása, ennél több azonban "már problémákat okozhat".

A BNP Paribas bankcsoport közép-kelet-európai stratégáinak minapi összeállítása szerint 4-5 milliárd eurónyi újonnan jelentkező banki devizakeresletet az MNB "könnyedén" tudna kezelni tartalékaiból, sőt a jegybank akár 10 milliárd eurót is felhasználhat, feltéve, hogy nem akarja a nemzetközi tartalékok és a rövid futamidejű devizaadósságok rátáját az 1:1 paritás alá csökkenteni.

A BNP Paribas szerint azonban ha ennél bármennyivel több devizafinanszírozásra lenne szükség, vagy ha a magyar befektetési termékekre rakódó kockázati felárak még tovább emelkednének, az már jelentős forintgyengülési kockázatot teremtene.

Olvasóink írták

 • 3. igazságkereső 2011. október 04. 10:09
  „Ha jó irányba halad a magyar gazdaság, akkor talán be is lehetne fejezni a belföldi "deviza"üzérkedést, és visszatérni a forint banki törlesztéséhez a "devizahiteleseknek" és nem kellene az egyébként is forinthitelt kapott ügyfeleknek stresszelniük, a magyarországi bankok további indexálási trükkjeik miatt!!”
 • 2. kekeczke 2011. október 03. 14:12
  „számukra lehet hogy jó az irány”
 • 1. spiler 2011. október 03. 13:54
  „szerintem meg az angliai a jó út
  innen azt látom,mert ott jog biztonság van aki dolgozik keres,,,,,,,,,,,,persze lakva ismeri meg az ember”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar autós szenvedett balesetet Ausztriában

Autóbalesetben meghalt egy magyar idénymunkás vasárnap este Ausztriában, egy másik megsérült -… Tovább olvasom