Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Londoni elemzők: nem elégséges a haladás a bankunió ügyében

Nem történt elégséges előrelépés az euróövezeti bankunió megteremtése felé a pénteken zárult EU-csúcson, és ez az egész euróövezeti válságkezelés hitelességét veszélyezteti - vélekedtek egybehangzó péntek esti értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő közgazdászai az EU-csúcstalálkozón történtekről befektetőknek összeállított pénteki elemzésükben "korlátozottnak" nevezték a bankunió ügyében elért haladást. Véleményük szerint emiatt megnövekedett az euróövezeti döntéshozókra nehezedő nyomás annak érdekében, hogy a következő, decemberi csúcstalálkozón már valóban jelentős eredmények szülessenek ebben a kérdésben.

A Fitch londoni elemzői szerint ha nem sikerül fenntartani a bankunió és a valódi gazdasági-pénzügyi unió megteremtését célzó intézkedések lendületét, akkor sérülhet az euróövezeti válság megoldására tett erőfeszítések hitelessége, és a valutaunió még inkább ki lesz téve a piaci nyomásnak.

A hitelminősítő szerint rövid késedelem "még kezelhető", mivel az eddig megtett lépések, például az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kialakítása és az eurójegybank (Európai Központi Bank, EKB) hajlandósága a szuverén kötvényvásárlásokra enyhítette a piaci nyomást, ezek a fejlemények ugyanis ígéretet jelentenek a sebezhető euróövezeti államadósok likviditási támogatására.

A további késedelmek azonban növelik annak a kockázatát, hogy végül nem lépnek életbe azok a szerkezeti reformok, amelyek a teljes mértékben működőképes gazdasági és pénzügyi unió létrehozásához szükségesek - vélekedtek pénteki londoni elemzésükben a Fitch Ratings szakértői.

A cég szerint a pénteki EU-csúcs kimenetele arra vall, hogy a bankunió megteremtése még "odébb van", bár a politikai tárgyalások természetéből eredően mindig is az volt a valószínűbb, hogy a kritikus jelentőségű döntésekkel megvárják a decemberi csúcsértekezletet.

A Fitch Ratings elemzői közölték: véleményük szerint a teljesen kifejlett egységes bankfelügyeleti rendszer létrejöttére még legalább egy évet várni kell, sőt még az sincs egyértelműen körülírva, hogy pontosan mit is kell érteni a teljes bankunió alatt.

A hitelminősítő szakelemzői szerint az ESM forrásait mindaddig nem lehet közvetlenül felhasználni a bankok feltőkésítésére - és így a bankok és a szuverén adósok között "ördögi kör" megtörésére sem -, amíg nem lép működésbe az egységes bankfelügyeleti mechanizmus. Emiatt továbbra is bizonytalan például az, hogy az ír költségvetésre mekkora terhet ró az ír bankrendszer pénzügyi kisegítése, vagy az, hogy a spanyol bankrendszer feltőkésítésére az ESM elődje, az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) keretében elkülönített hitel a spanyol állam pénzügyi mérlegét fogja-e terhelni.

Jóllehet a mostani EU-csúcs megerősítette az ESM banki újratőkésítési szerepe melletti elkötelezettséget, nem tisztázódott teljesen, hogy az ESM milyen formában és mértékben jut majd hozzá a banktámogatáshoz szükséges folyósításokhoz.

A Fitch Ratings szerint az EU-csúcson nem sikerült "tartalommal kitölteni" számos egyéb olyan elképzelést sem, amely a valódi gazdasági-pénzügyi unió megteremtése ügyében felmerült; ezek közé tartozik mások mellett az elmozdulás a nagyobb fokú költségvetési integráció felé.

A hitelminősítő londoni elemzői szerint a döntéshozók ezzel elszalasztották annak a lehetőségét, hogy a piaci folyamatok elé kerüljenek addig, amíg még viszonylag kedvezők a piaci finanszírozási kondíciók.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics közgazdászai péntek esti értékelésükben arra a következtetésre jutottak, hogy változatlanul komolyak a nézeteltérések az egységes bankfelügyeleti mechanizmus tevékenységi körének kiterjedésével kapcsolatban, és abban a kérdésben is, hogy fejlődésének mely szakaszában válik képessé az ESM az euróövezeti bankok közvetlen feltőkésítésére.

A Capital Economics elemzői szerint ennek alapján továbbra is jelentősek az akadályok a teljes körű euróövezeti bankunió megteremtése előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30-ra emelkedett metil-alkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban

Az újabb áldozat péntek délelőtt halt meg a dél-morvaországi Brünnben, kórházban, több mint kéthetes… Tovább olvasom