Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Londoni elemzők: további magyar kiigazítási lépések várhatók

Az Európai Bizottság a jelek szerint a vártnál erőteljesebb álláspontra helyezkedett a magyar államháztartási deficitcél ügyében.
Az Európai Bizottság a jelek szerint a vártnál erőteljesebb álláspontra helyezkedett a magyar államháztartási deficitcél ügyében, ezért valószínűsíthető, hogy a magyar kormány hamarosan újabb egyenlegjavító lépéseket jelent be - jósolták kedden londoni elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői befektetőknek összeállított helyzetértékelésükben hangot adtak ugyanakkor annak a véleményüknek is, hogy egy újabb kiigazító intézkedéscsomag növelheti a jövő évi magyarországi recesszió kockázatát, különösen egy új IMF/EU-megállapodás hiányában.

A ház londoni közgazdászai közölték: korábban arra számítottak, hogy Brüsszel hajlandó lesz elfogadni egy "mérsékelt költségvetési elcsúszást", amellyel jövőre 3 százalék felett maradhatott volna a GDP-arányos magyar költségvetési hiány. A cég eddigi várakozása szerint az uniós bizottság ebben az esetben fenntartotta volna ugyan a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben, de a kohéziós folyósítások azonnali felfüggesztésének fenyegetése nélkül.

A legutóbbi időszakban kiszivárgott "szűkszavú kommentárokból" azonban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint úgy tűnik, hogy az EU-bizottság egyértelműen 3 százalék alatt akarja látni a jövő évi magyar deficitet, és ha nem lesz meggyőződve ennek teljesüléséről, akkor továbbra is fennáll a Magyarországnak járó kohéziós fejlesztési juttatások részleges felfüggesztésének kockázata.

Ennek alapján a ház londoni közgazdászai keddi helyzetértékelésükben közölték: központi forgatókönyvük az, hogy a magyar kormány a következő hónapban újabb, ezúttal 150-200 milliárd forint körüli államháztartási korrekciós csomagot terjeszt elő, elkerülendő a kohéziós pénzek elvesztését.

A BofA Merrill Lynch Global Research elemzői szerint azonban az esetleg még feszesebbé váló költségvetési alapállás, valamint a globális kockázatvállalási hangulat ingadozásaival szembeni fokozott sérülékenység - amelyet az IMF/EU-program hiánya okoz - valószínűleg 2013-ban is recesszióban tartja a magyar gazdaságot.

A ház elemzői hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket, hogy az Európai Bizottság egyre keményebb álláspontja gyakorlatilag "egy nagyon hatékony IMF-program szerepét tölti be".

A cég londoni szakértőinek értékelése szerint az eddig bejelentett kiigazító intézkedések zöme a terhek nagy részét a vállalati szektorra - főleg a bankokra - rakja. Ennek azonban negatív következményei lesznek. Ezek közé tartozik a hitelforrások további szűkülése, a beruházások visszaesése, és az, hogy a háztartások várhatóan késztetést éreznek elővigyázatossági megtakarításaik további növelésére.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői közölték, hogy mindezek alapján erőteljes lefelé ható kockázatokat látnak a jövő évi magyarországi gazdasági növekedésre érvényben tartott, jelenleg 0,8 százalékos GDP-pluszt valószínűsítő prognózisukra, és nem zárják ki, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2013-ban is kismértékben csökken, ha nem javulnak az exportkilátások.

A jövő évi magyarországi recessziót más nagy londoni házak sem zárják ki, jóllehet nem ez a konszenzusos előrejelzés a Cityben.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző ház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a magyar gazdaságról összeállított, a napokban Londonban ismertetett legújabb elemzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy az euróövezeti recesszió mélyül, és ez erőteljesen sújtani fogja a magyar exportot, amely jelenleg a magyar gazdaság egyetlen hajtóereje. A belső fogyasztás a feszes hitelkondíciók és a költségvetési szigor miatt ugyanis még mindig zsugorodik.

A Capital Economics elemzői mindezt összegezve közölték, hogy az idén 1,5 százalékos, jövőre 0,5 százalékos visszaesést várnak a magyar gazdaságban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek két NATO-katonát Afganisztánban

Két NATO-katonát megölt egy afgán rendőregyenruhát viselő férfi Afganisztán déli részén -… Tovább olvasom