Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Londoni szervezetet hoz létre a Jobbik

A The Times szerint gyűlésük félelmeket ébreszt Nagy-Britanniában a szélsőjobb terjeszkedésével kapcsolatban.
Londoni részleget hoz létre "az antiszemitizmussal és rasszizmussal vádolt szélsőjobboldali magyar párt", a Jobbik - írta szombati internetes kiadásában a The Times. Az új csoport szóvivője szombaton Londonban az MTI-nek cáfolta, hogy intézményes kapcsolatban lennének a Jobbikkal. A vezető konzervatív brit napilap elektronikus kiadásának írása szerint a párt félelmeket kelt a szélsőjobb nagy-britanniai terjeszkedésével kapcsolatban.

A The Times szerint a Jobbik lesz az első olyan európai párt, amely jelentős térnyeréssel próbálkozik Nagy-Britanniában. A magát magyarul a Jobbik Britanniai Társaságának nevező szervezet szóvivője, Fehér Tamás ugyanakkor szombaton Londonban az MTI-nek azt mondta: jóllehet a szerveződés rokonszenvez a Jobbikkal, intézményesen nem tartozik a magyarországi párthoz, és politikai kampányt sem kíván folytatni. A szóvivő elmondta: tudomása szerint jogi lehetőség sincs arra, hogy pártok más országokban saját szervezeteket hozzanak létre.

Fehér Tamás "szűk baráti társaságként" írta le a Jobbik Britanniai Társaságát. Hozzátette: a csoportnak a Brit Nemzeti Párttal (BNP) - a legnagyobb szélsőjobboldali brit politikai erővel - sincs kapcsolata. A szervezet első találkozója az észak-londoni Kentish Town kerület egyik ír pubjában lesz vasárnap.

Fehér Tamás az MTI kérdésére nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy várhatóan hányan lesznek jelen, de mint mondta, "a felhajtás miatt lehet, hogy nagy lesz az érdeklődés". A társaság célja - amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom honlapja is közöl - az, hogy "a Nagy-Britanniában élő magyarok között terjessze a nemzeti eszmét, a haza iránti elhivatottságot és a Jobbik programját".

A The Times internetes kiadásának írása szerint a Jobbikot az a vád éri, hogy Magyarországon faji feszültséget szít, és a párt az idei európai parlamenti (EP-) választások során a magyar roma lakosságot tette felelőssé a magyarországi életszínvonal hanyatlásáért. A BNP ellen kampányoló egyik brit szervezet, a Nothing British vezetője, James Bethell a The Timesnak azt mondta: a Jobbik "visszataszító, szélsőséges párt, amely szoros kapcsolatokat ápol Nick Griffinnel (a BNP elnökével), és amelynek vezetői rendszeresen gyűlöletre uszítanak a magyarországi kisebbségekkel szemben". A Nothing British neve - magyarul "Semmi brit" - a kampánycsoport honlapján olvasható meghatározás szerint arra utal, hogy a Brit Nemzeti Pártban "semmi brit nincs". Bethell szerint a Jobbik Britanniai Társaságának megalakulása jelzi "az európai fasiszták eltökéltségét" a gyűlölet terjesztésére a Csatornán túl is. Hozzátette: Nagy-Britannia demokratikus ország, "és nem akarunk semmiféle közösséget vállalni külföldi fasisztákkal".

A The Observer, a legnagyobb brit baloldali vasárnapi lap a múlt hónap közepén megírta: tiltakozások hatására visszavonták Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének meghívását egy londoni konferenciára, amelyet a palesztinok jogainak támogatására rendeztek. A lap annak idején úgy értesült, hogy Neil Gerrard, a kormányzó brit Munkáspárt egyik alsóházi képviselője Morvai Krisztina meghívása miatt lemondta részvételét a rendezvényen.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. hun330 2009. december 07. 09:56
  „Addig is: HAJRÁ JOBBIK!!!”
 • 89. hun330 2009. december 07. 09:54
  „Mindenesetre, amíg a helyzet nem rendeződik, addig nyilván nem tapsolok a szerb radikálisoknak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem tisztelem őket, mint a saját nemzetük szempontjából hazafiakat. Abban pedig egyet értek velük, hogy nemzetek Európájára van szükség, nem liberális kultúrmasszára "egységes Európa" néven. Ez utóbbi felé vezető út a Lisszaboni szerződés ("köszönjük parlamenti pártok") Amint a szerb-magyar viszony mindkét nemzet számára kielégítően megoldódik kész vagyok tapsolni Nicolic-nak. Jöhet "parádézni".”
 • 88. hun330 2009. december 07. 09:39
  „Zejko,
  A példa rossz. Nyilván nem örülnék a szerb radikálisoknak, mert a két nemzet között a múltban történtek miatt feszültség van. Ha a feszültség megoldódna, tőlem ott parádézna,ahol akar. Brit-magyar viszonylatban ilyen feszültség tudtommal nincs,ezért rossz a példa. A feszültség nyilván Trianon miatt van. A szerbek nyilván féltik a megszerzett területeket,amelyen sok szerb él. Mi magyarok igazságtalannak tartjuk a határokat,magyarok elszakítását az anyaországtól. A szerbek bevándorlóként, sokszor üres zsebbel jöttek, ahhoz képest elég sokat vittek Trianon után. A szerb radikális álláspont: mindent megtartunk, a magyar: mindent vissza. Amíg ezt a kérdést nem sikerül rendezni, addig marad a feszültség. Ennek két módja van. Az egyik a háború, amely nyilván a rosszabbik, már csak azért is, mert a jelen helyzetben, ennek kimenetele valószínűleg mindkét nemzet számára katasztrofális lenne. A másik út a kompromisszumos tárgyalás, amely során mindkét fél enged az álláspontjából, és létre jön egy új határ, a mostanitól délre, a régitől északra (bizonyos területeken lakosságcsere,vagy széles körű autonómia).”
 • 87. Zejko 2009. december 06. 22:44
  „Kivancsi vagyok akkor is igy helyeselnetek ha a szerb radikalis part Nicolic itt paradezna Pesten vagy Szegeden biztos tapsolnatok es nem zavarna.”
 • 86. magyar36 2009. december 06. 22:35
  „Ébrednek a nemzeti pártok, igaza van Vonának nem egységes Európára van szükség, hanem a nemzetek Európájára!”
 • 85. hun330 2009. december 06. 21:49
  „A liberális brit lapok a BNP "fasiszta" szövetségeseivel, például a Jobbikkal riogatják a briteket. A hazai liberális média ugyanakkor, a Jobbiknak rója fel a "fasiszta" BNP-vel való együttműködést. A liberális újságírók tehát nem csak saját országuk nemzeti radikálisait támadják, hanem a többiét is, aztán egymásra hivatkozhatnak,és azt "európai álláspontként" mutatják be. Ócska trükk.
  Hajrá Jobbik!”
 • 84. Zejko 2009. december 06. 20:55
  „Attol meg uldoztek oket :D”
 • 83. magyar36 2009. december 06. 17:08
  „Zejko
  Tájékozódj! Régi történelemben! A keresztes háborúk idején már régen Európában éltek! A vallás, hát igen, aki olvasta a Talmudot az ezért támadta őket! Ajánlom olvasd el!”
 • 82. Zejko 2009. december 06. 15:41
  „Regen vallasuk miatt uldoztek oket kersztes hadjarat vagod?Ma meg azert mert jo bunbakok a sajat hibatok nem beismerese es masra kenese mert igy konnyebb nem szembenezni vele.”
 • 81. keiner 2009. december 06. 13:27
  „79. magyar36, ah ja, ez úgy stimmol mint hogy minden magyar csizmában jár, hegedülni tud és lovagolni. A pusztán élnek, vízet a kútbol veszik és este kint ülnek az esti napfényben egy pohár borral és pipásznak.”
 • 80. Johnson 2009. december 06. 13:05
  „A gondok ott kezdődnek,amikor azt mondja nekem egy roma hapi,aki egyébként barátom,mert rendes ember,hogy a jobbikra fog szavazni,hát ezt irjátok le emberek!!”
 • 79. magyar36 2009. december 06. 12:44
  „egyszegedi!
  Először is a zsidóknak kéne elgondolkodni vajon az Egyiptomi kiűzetésük óta szinte 50-60 évenként volt egy ellenük folyó "hadjárat! Szinte ahol megjelentek a közutálat tárgyai lettek! Ne bennünk keressék a válaszokat, hanem magukban!
  A másik zsidó és zsidó között is különbség van! Vannak az ortodoxok, akik ma is a Talmud szerint élnek, vagyis a gójok nem emberek!
  Vannak a cionisták, akik gazdasági hatalmukkal szinte ugyan azt az elvet vallják, mint az ortodoxok, csak nem híresztelik!
  És nem utolsó sorban vannak a "mezei" zsidók akik csak a Tórát tekintik szent könyvnek, na ők azok akiket ´39-ben a cionisták beáldoztak, és ők azok, akik tudnak tisztességesen együtt élni velünk!
  Más kérdés?”
 • 78. .suhym. 2009. december 06. 07:57
  „68. hozzászólás Johnson 2009.12.05. 21:45

  Jó lehet neked, hogy ilyen okos vagy!:))))))))))))))))))))

  Csak úgy halkan kérdezem, miért is tartozik egy 7 betűs nickre, hogy az itt írogatók közül ki hova fogja tenni az X-t?
  Nem akarlak megbántani, de mi a bús fene közöd van hozzá, már ne is haragudj::)))))))))))))))))))”
 • 77. egyszegedi 2009. december 06. 07:33
  „Jobbikosok, fejtsék már ki konkrétan, hogy mi a baj a zsidókkal. Miért bűn az, hogy valaki zsidó. Miért nem bűn az, ha valaki katolikus, református, evangélikus, ..stb. Ezen az alapon ők is bűnösöknek számíthatnak. A cigányokat értem, tényleg van cigány bűnözés, velük született bűngénekkel rendelkeznek, de köztük is vannak ebből kiemelkedő, tisztességes, becsületes emberek. Mint ahogy az emberek sokaságában vannak bűnözök Sőt a hajlam minden ember génjében megtalálható, és a környezettől függ, mivé alakul át, hogy fejlődik ki, mi váltja ki.”
 • 76. Zejko 2009. december 05. 23:34
  „Nem nacizok csak ujra es ujra bele esik magyarorszag ugyan abba a hibaba nem hiszem el.
  Hogy nem lehetne legalabb egyszer ideologia nelkul normalis esszel kormanyozni az emberekert.”
 • 75. Johnson 2009. december 05. 23:22
  „moderálva”
 • 74. Zejko 2009. december 05. 23:15
  „Petrovics Sandor bocsanat :)”
 • 73. Zejko 2009. december 05. 23:08
  „65.
  Tevedsz a sok zsido csalad mart regebb ota itt van mint sok nagymagyar betelepult csaladja igen mert szinte mindannyiunk osei betelepultek innen onnan egy zsido is eppen akkora magyar mint egy itt elo rac,toth,svab,horvat,ormeny,gorog,ruszin vagy mit tudom en mint Petrivocs Istvan vagy Karinty (Szuletett Khon)Frigyes es meg sorolhatnam a nobel dijasokat es koltok sokasagat akiket a Gyulolkodok is szivesen verik a melluket.
  Vagy Aba Samuel ki kazar eredetu zsido vallasu csaladbol szarmazott.
  Akik nyirjak es lopjak az orszagot bizony magyarok ateista szarmazastol fuggetlen penz es hatalom ehes banda.
  A zsidosag annyit koszonhet a magyarsagnak mint a magyarsag a zsidosagnak gyokerestul a kezdetektol reszuk egymasnak akar tetszik akar nem.”
 • 72. flexsnake 2009. december 05. 22:43
  „nem nagy titok már hogy a jobbik közel-keleti pénzeket kap....igen, onnan. Miért? Pár év múlva már mindegy lesz.”
 • 71. flexsnake 2009. december 05. 22:41
  „moderálva”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeütközött két komp - sokan eltűntek

Egyiptom - Összeütközött Egyiptomban két komp a Níluson, s az első jelentések szerint mintegy… Tovább olvasom