Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Londonnak 225 nukleáris robbanótöltete van

Nagy-Britannia - Először árulták el szerdán Londonban Nagy-Britannia nukleáris arzenáljának méretét, és a brit külügyminiszter 225-ben nevezte meg a nukleáris robbanótöltetek számát.
William Hague azután tette meg bejelentését a brit képviselőházban, hogy az amerikai kormányzat májusban közölte: nukleáris robbanótöltet-készlete 5113 darabból áll és további több ezer elavult vár leselejtezésre.

Az amerikai nukleáris arzenálra vonatkozó, nyilvánosságra hozott adatok a készletek gyors csökkenésére utalnak.

"Úgy gondoljuk, eljött a megfelelő idő, hogy nyitottabbak legyünk az általunk birtokolt fegyverekkel kapcsolatban" - jelentette ki Hague. - "Megítélésünk szerint ez elősegíti a bizalom légkörének kialakulását a nukleáris fegyverekkel rendelkező és az ilyenekkel nem rendelkező államok között és hozzájárul a nukleáris fegyverek számának csökkentéséhez a világon".

Nagy-Britannia korábban felfedte, hogy 160 bevethető robbanótöltettel rendelkezik, de Hague bejelentése nyomán először vált ismertté a brit nukleáris arzenál teljes nagysága.

Alistair Burt brit külügyminiszter-helyettes az ENSZ-nél akkreditált tudósítók előtt szerdán kijelentette, hogy Hague megbízásából érkezett New Yorkba, az atomsorompó-egyezmény felülvizsgálati konferenciájára, hangsúlyozandó a képviselőházban elhangzott bejelentés fontosságát.

"Nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása kérdésében minden a bizalmon múlik, a szerződés részesei közötti bizalmon" - mondta Burt.

Mint hangsúlyozta, az új brit kormány tudatában van annak, hogy az atomsorompó-egyezményre komoly nyomás nehezedik, miután az előző, 2005-ben megrendezett felülvizsgálati konferencia eredménytelenül zárult.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2010. május 27. 12:21
    „Izraelnek ?”
  • 1. Hmmm... 2010. május 27. 08:32
    „Remelem, senki sem veszi komolyan, hogy Irannal van a baj? Az osszes nagyhatalom rendelkezik nuklearis fegyverekkel,de hat ok kivetelek. Miert ne mutogassanak masokra, amikor ez elonyt jelent szamukra?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt holttestet találtak takarítás közben

Öt hegymászó holttestét találta meg és több mint 2,5 tonna hulladékot gyűjtött össze a Csomolungmán… Tovább olvasom