Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Magnet Bank: nem követettek el szabálytalanságot az alkalmazottak

Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese mellett további nyolc magyar állampolgárnak is volt bissau-guineai útlevélre nyitott számlája a bankban.
Nem követettek el szabálytalanságot a Magnet Bank alkalmazottai a bissau-guineai számlák nyitásakor - közölte a bank elnöke az Indexen csütörtökön megjelent interjúban. A hírportál információi szerint Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese mellett további nyolc magyar állampolgárnak is volt bissau-guineai útlevélre nyitott számlája a bankban.

Fáy Zsolt elmondta, hogy a Simon-ügy kirobbanása után alapos belső vizsgálatot folytattak le, ekkor derült ki, hogy az elmúlt hónapokban a bank 40 ezer ügyfele között felbukkant kilenc "afrikai" is.

A Magnet Bank vezetője szerint mind a kilenc bissaui ügyfél 2013. november és 2014. február között jelentkezett be a banknál.

Az Index-interjúban a bankelnök határozottan cáfolta azt, hogy a pénzintézet alkalmazottai hibáztak az ügyben. Szerinte minden esetben követték a megfelelő előírásokat, és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján ellenőrizték az adatok valódiságát. A bank nem vonhatta kétségbe az afrikai okmányok eredetiségét, hiszen azokat az adott ország hatóságai állították ki - olvasható a hírportálon.

Fáy Zsolt egyedi számlákról a banktitkokra vonatkozó előírások miatt nem nyilatkozott, a "bissauiak csoportjáról" viszont annyit elárult, hogy közülük nyolcan az Andrássy úti fiókban személyesen nyitották meg számlájukat, egyikük személyazonosságát pedig internetes számlaigénylés után az ügyfél lakásán ellenőrizték az alkalmazottak.

A "csoport" nyolc tagjánál a nyitás után egyáltalán nem volt pénzmozgás a számláján, így azokról pénzmosás gyanúja miatt sem kellett figyelni. A kilencedik bissaui pénzbefizetéseiről viszont a tiltás miatt nem adhatnak ki hivatalos adatokat a nyilvánosság számára - írta az Index.

A lap emlékeztet arra, hogy információik szerint Simon Gábor az afrikai okmány segítségével 75 millió forintnak megfelelő összeget tartott Gabriel Derdak bissaui állampolgárként a pénzintézetben. Bissaui papírokkal nyitott számlája volt a Sólyom Airlines-ügyben ismertté vált Welsz Tamásnak, akit Simon segítőjének tartanak és Fürst György, korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármesternek - közölte saját információira hivatkozva az Index.

Az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel: az EU újabb szankciókról dönt a brüsszeli csúcson

A térségben más országokat is közvetlen orosz agresszió vagy felbujtási kísérlet érhet, ha a mostani lépésekre a Nyugat nem reagál gyorsan és okosan. Tovább olvasom