Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Magyar állapolgárság miatt már négyen kaptak felszólítást Szlovákiában

Egy negyedik szlovákiai magyar, Dolník Erzsébet is felszólítást kapott a szlovák hatóságoktól személyi okmányai leadására, miután korábban nyíltan vállalta, hogy felvette a magyar állampolgárságot.
Dolník Erzsébet az MTI tudósítójának elmondta, hogy ő is ugyanolyan felszólítást kapott okmányai leadására, mint Gubík László. (Gubík az első olyan szlovákiai magyar, aki nyilvánosságra hozta, hogy magyar állampolgársággal is rendelkezik, s kedden bejelentette: a lévai járási rendőrségtől levélben kapott felszólítást személyi okmányai leadására.) Dolník Erzsébet az MTI-vel közölte: nem kíván lemondani szlovák állampolgárságáról.

Dolník Erzsébet a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) politikusa volt, s 1998-2006 között parlamenti képviselőként is dolgozott. Idén októberben őt tüntették ki az MKP parlamenti képviselői által 1994-ben alapított Pro Probitate - A Helytállásért díjjal. A szlovák állam így most egykori parlamenti képviselőjétől akarja megvonni az állampolgárságot.

Szlovákiában a hatályos törvények szerint elveszti eredeti állampolgárságát az a szlovák állampolgár, aki egy másik országhoz kapcsolódó tartós életvitel, illetve más szoros kötődés nélkül felveszi annak állampolgárságát.

A közelmúltban Gubík mellett két másik felvidéki magyar is hasonló hatósági intézkedésekkel kényszerült szembenézni: november 18-án Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozótól vonta meg állampolgárságát a szlovák belügyminisztérium, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Múlt pénteken pedig a 99 éves rimaszombati Tamás Aladárné ügye vált ismertté, aki értesítést kapott a szlovák hatóságoktól, hogy a 2011-ben letett magyar állampolgársági esküje miatt neki is le kell adnia szlovák személyi okmányait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

S&P: Egyre súlyosabb az euróövezeti válság

A Standard & Poor's egyik vezető szakértője szerint Németországot és Franciaországot is leminősíthetik a közeljövőben. Tovább olvasom