Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Magyar filmhét Dél-Koreában

A magyar-koreai diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulója alkalmából magyar filmhét kezdődött kedden Szöulban, a Korean Foundation Cultural Centerben. A vetítéssorozat nyitófilmjeként Pálfi György Hukkle című alkotását láthatta a dél-koreai főváros közönsége - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM).
A szaktárca és a Balassi Intézet támogatásával megvalósult filmhéten a következő napokban Mundruczó Kornél Deltáját, Goda Krisztina Kaméleonját, M. Tóth Géza Maestro című animációját, valamint Sas Tamás 9 és fél randi című nagyjátékfilmjét vetítik.

Mint azt az OKM közleménye felidézte, Magyarország 1989. február 1-jén, a közép-kelet-európai régióban elsőként ismerte el a Koreai Köztársaságot. A két ország még abban az évben kulturális és tudományos egyezményt írt alá, s az azóta eltelt két évtized alatt egyre szorosabbra fűzte kapcsolatait. A Hankuk Egyetemen például magyar tanszék is működik, ahol eddig több mint 700 diák végzett, s közülük sokan dolgoznak Magyarországon.

A magyar zeneszerzőket, előadóművészeket is jól ismerik a távol-keleti országban, ahol a koreai Liszt Társaság és a koreai Kodály Társaság rendszeresen szervez koncerteket és előadásokat. Vendégszerepelt már Dél-Koreában a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Magyar Állami Operaház Balettkara, az Állami Hangversenyzenekar, a Bartók Vonósnégyes, az Állami Népi Együttes, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar is.

Magyarországon a koreai nyelv oktatása már a diplomáciai kapcsolatok felvételének évében megkezdődött az akkori külkereskedelmi főiskolán, az elmúlt húsz évben pedig számos egyetemközi együttműködés is létrejött a humán, orvosi és műszaki tudományok terén. 2008 júliusában pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán koreai tanszék is alakult.

A diplomáciai évforduló kapcsán számos kulturális eseményt rendeznek a két országban. Vendégszerepelt például Budapesten a Koreai Nemzeti Táncegyüttes, emléktáblát avattak a koreai himnusz szerzője, An Ik Tai tiszteletére, aki a budapesti Zeneakadémián tanult 1938 és 1941 között, de rendeztek koreai filmhetet is az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A jubileumi eseménysorozat részeként hétvégén a Zeneakadémia hallgatóiból álló zenekar adott nagysikerű koncertet Daeguban és Szöulban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A náthavírus okozhatta a HIV-vakcina kudarcát

Új elmélettel álltak elő brit kutatók egy két évvel ezelőtti kísérleti HIV-vakcina kudarcának okát… Tovább olvasom