Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Magyar Filmtavasz nyolc lengyel nagyvárosban

A magyar-lengyel barátság napján, kedden a Kaméleon és az Ariadné fonala című filmek vetítésével ünnepélyesen megkezdődik Torunban a 8. Magyar Filmtavasz.
Pászt Patrícia, a vetítéssorozatot szervező Krakkói Magyar Centrum vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a mustrára a legfrissebb magyar filmtermésből válogattak öt nagyjátékfilmet és öt rövidfilmet. Lesznek vetítések Torunon kívül Lódzban, Krakkóban, Katowicében, Szczecinben, Poznanban, Cieszynben és Lublinban.

Bemutatják Gigor Attila Nyomozó, Alföldi Róbert Nyugalom, Török Ferenc Overnight, Goda Krisztina Kaméleon és Szajki Péter Intim fejlövés című alkotását. A magyar rövidfilmes kínálatból Vécsei Márton Farkasember, Szabó Simon Megyünk, Csakó Ferenc Arc, Nemes Jeles László The Counterpart és Bertóti Attila Ariadné fonala című művét láthatja a lengyel közönség.

A programsorozat megrendezését a lengyel mozik és a sajtó, magyar részről pedig a filmunió és a Külügyminisztérium támogatta - tette hozzá a krakkói centrum vezetője.

Pászt Patrícia felidézte, hogy 2001-ben indult a kortárs magyar filmművészetet népszerűsítő szemle Krakkóban, azóta szervesen beépült a történelmi város kulturális életébe, és mára meghódította egész Lengyelországot. Mint mondta, külön sikernek tartja, hogy a magyar filmekre zömmel a fiatal lengyel korosztály vált jegyet.

Utalt arra, hogy a magyar parlament és a lengyel szejm 2007-ben március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította, emlékeztetve arra az időre, amikor Magyarország a II. világháború idején több mint százezer lengyel menekültet fogadott be.

Pászt Patrícia megjegyezte, hogy a három fővel működő Krakkói Magyar Centrum non-profit szervezet és jövőre ünnepli fönnállásának 10. születésnapját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét sztrájkra készülnek a Lufthansa pilótái

Eredménytelennek nyilvánította hétfőn a Lufthansa légitársaság pilótáinak szakszervezete a… Tovább olvasom