Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune

Száraz magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune című egyesült államokbeli napilap Great whites under 15 dollars (Nagyszerű fehérborok 15 dollár alatt) című cikkében.
A Chicago Tribune borszakértője, Bill St. John által jegyzett írás három, a tengerentúlon kevéssé ismert szőlőfajtát ajánl a vezető chicagói napilap olvasóinak figyelmébe: a furmint mellett a katalán garnacha blancát (grenache blanc) és az Argentínában igen népszerű torrontest.

Mint a cikk emlékeztet, többnyire a furmint képezi az amerikai közönség által is viszonylag könnyen elérhető tokaji aszú alapját. Az édes borkülönlegességhez azonban csak a botritizálódott szemeket használják fel a tokaji borászok, akik az egészséges szőlőből száraz borokat készítenek.

Míg a furmintból készült édes borokra a sárgabarackos, mézes ízjegyek jellemzőek, a száraz furmintokban a körte, az alma és a lime aromái köszönnek vissza. Nagy különbség azonban, hogy a tokaji aszúhoz többnyire igen borsos áron lehet hozzájutni, ezzel szemben a száraz furmintok általában olcsóbbak - emeli ki a szerző a www.chicagotribune.com oldalon olvasható cikkében.

Bill St. John szerint élénk savai miatt a száraz furmint kiválóan illik tengeri ételekhez, elsősorban füstölt vagy pácolt lazachoz, makrélához.

A szerző kiemeli a Royal Tokaji 2009-es furmintját, amelyben a tölgyfahordós érlelés mogyorós és vaníliás jegyekkel gazdagítja a klasszikus furmintos fajtajelleget. A cikk szerint szintén nagyszerű vétel a Chateau Pajzos hasonló évjáratból származó száraz furmintja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaország és Ausztria leminősítésére készül a SÚP

Az "AAA" besorolással ellátott euróövezeti tagállamok közül Franciaország és Ausztria leminősítésére… Tovább olvasom