Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Magyar GDP - innen már felfelé visz az út

Londoni felzárkózó piaci elemzők a vártnál gyengébb harmadik negyedévi előzetes magyar GDP-adat után is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar gazdaság már megindult a kilábalás felé, és jövőre növekedés várható, amelyet a kormányzat szerkezeti és adóreformjai, valamint a várt meredek jegybanki kamatcsökkentések is segítenek majd.
A KSH pénteki előzetes adatai alapján a hazai össztermék 7,2 százalékkal csökkent éves összevetésben a harmadik negyedévben.

Az MTI által az adatközlés előtt kérdezett nagy citybeli befektetési házak ennél valamivel kisebb mértékű visszaesést vártak; a londoni elemzői előrejelzések 6,5-7,1 százalék közötti GDP-mínuszt valószínűsítettek.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakérői a pénteki GDP-ismertetés után kiemelték: a "csalódást keltő" magyar számok közzétételével egy időben "kellemes meglepetések" születtek más térségbeli gazdaságokban, Csehországban és Romániában is a vártnál jobbak lettek a teljesítményadatok.

A magyar gazdaság folyamatos alulteljesítésének elsődleges oka a ház elemzői szerint az erőteljes költségvetési szigorítás. Miközben a világ legtöbb országa jelentősen lazította költségvetési politikáját a recesszió közepette, Magyarország komoly mértékben szigorította alapállását - hangsúlyozták a JP Morgan szakértői.

A cég számításai szerint a ciklikus kiigazítással számolt elsődleges államháztartási egyenleg a GDP-érték 4,5 százalékának megfelelő mértékben javult 2007 és 2009 között, miközben ugyanezen idő alatt a többi közép-európai országban és az euróövezetben átlagosan 3 százalékos GDP-arányos mértékben romlottak a költségvetési mérlegek.

Magyarországon emellett a hitelpiaci kondíciók is feszesebbek, mint máshol, a költségeket és a hozzáférhetőséget tekintve egyaránt.

A JP Morgan elemzői szerint azonban a pénteki "rossz hírek" ellenére Magyarország már "a kilábalás útján jár". A cég kiemelte, hogy a szeptemberi ipari termelési adatok "meglepően erőteljesek" voltak, ami arra vall, hogy a feldolgozó szektor kilábalása már "javában tart".

Az, hogy a jelenlegi negyedévben már nem lesznek újabb költségvetési takarékossági lépések, valamint a német gazdaság erős ciklikus fellendülése a JP Morgan szerint arra enged következtetni, hogy a negyedik negyedévi magyar GDP-adatok már "sokkal jobbak" lesznek.

A ház elemzői elismerik, hogy a 2009 egészére érvényben tartott, 6,2 százalékos magyarországi visszaesésről szóló előrejelzésüket "egyértelmű lefelé ható kockázatok" terhelik. A cég azonban továbbra is azt várja, hogy a GDP-adatok jövőre már a pozitív tartományban lesznek; ezt a JP Morgan szakértői szerint a kormány legutóbbi szerkezeti és adóreformjai is segítik.

A JP Morgan elemzői 2010 egészére 1 százalékos, 2011-re már 3,5-4 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon.

A Cityben általánosságban is egyre elterjedtebb az az elemzői várakozás, hogy a magyar gazdaság jövőre már növekedni fog.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport az általa 6,6 százalékosra becsült idei egész évi magyarországi visszaesés után jövőre 0,2 százalékos, 2011-ben pedig már robusztus, 4,5 százalékos magyar reálnövekedést valószínűsít.

A Barclays Capital befektetési csoport jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy a magyar gazdaság összkibocsátása a jövő év egészében fél százalékkal növekszik a ház által 2009 egészére várt 6,5 százalékos GDP-mínusz után. E cég szerint Magyarországon már 2010 első negyedében megindul a gazdasági növekedés.

Michal Dybula, a BNP Paribas bankcsoport közép-európai közgazdásza a pénteki GDP-adatközlés után az MTI-nek azt mondta: a magyarországi recesszió a második negyedévben elérte mélypontját. Jóllehet a hét százaléknál nagyobb harmadik negyedévi éves visszaesés "csalódást keltő", de innentől már csupán a belépő bázishatások miatt sem várható ismét ilyen mértékű GDP-csökkenés - mondta a szakértő.

Dybula 2010 egészére 0,5-1 százalék közötti magyarországi GDP-növekedést jósolt, mondván: jövőre olyan erejű bázishatások lépnek be, hogy "nehéz elképzelni" még egy recessziós évet. A magyar gazdaságot emellett a nettó export javuló kilátásai is segíteni fogják - tette hozzá.

A BNP Paribas közgazdásza szerint ehhez járul a meredek jegybanki kamatcsökkentés. A szakértő februárra 5,5 százalékig csökkenő MNB-kamatszintet valószínűsít, majd - tekintettel a választásokra - valamelyes szünetet vár az enyhítési ciklusban. Előrejelzése szerint azonban augusztustól újraindul a kamatcsökkentés - figyelembe véve, hogy addig az infláció is várhatóan "összeomlik" -, és az MNB alapkamata 4,5 százalékon érheti el jövő évi mélypontját.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2009. november 14. 10:52
  „Sok hülye pesszimista szerint ennél rosszabb már nem lehet.
  Én optimista vagyok, ezért azt mondom: DEHOGYNEM! :)

  1968 óta ezt hallom, mármint, hogy jövőre jobb lesz!
  Én már nem hiszek a mesékben!”
 • 2. KolompárRómeó 2009. november 13. 17:33
  „Ó, dehogyis. Lesz ez még rosszabb!

  Amúgy mindig eszembe jut, hogy Albániában volt egyszer 70%-os GDP-emelkedés (utána lehet nézni, az adat KORREKT). Gondolom, épült 2 bót, meg egy benzinkút. Szóval mi is haladunk arra a szintre, ahol egy ilyen "beruházás" nagyon megdobja a GDP-nket.”
 • 1. kekeczke 2009. november 13. 15:53
  „felfelé a lejtőn :DDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az USA és Japán megújítja szövetségét

Az amerikai elnök és a japán kormányfő megállapodott pénteken Tokióban, hogy megújítja a két ország… Tovább olvasom