Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Magyar lányokat futtattak Angliában, több év börtönt kaptak

Az ötfős banda ötvennél is több lányt csábított munkalehetőség ígéretével a szigetországba, ahol prostitúcióra kényszerítették őket.
Összesen 22 évnyi börtönbüntetést szabott ki szerdán a dél-angliai Brighton koronabírósága öt vádlottra - köztük négy magyar állampolgárra -, akik Nagy-Britanniába csaltak és ott prostitúcióra kényszerítettek többtucatnyi fiatal magyar nőt.

A szerda délután kihirdetett ítélet alapján P. Máténak hat évet, T. Péternek öt évet, testvérének, T. Istvánnak és M. Zoltánnak egyaránt négy évet kell rács mögött töltenie.

A banda egyetlen brit tagját, Victoria Brownt - P. Máté volt élettársát és 21 hónapos gyermekének édesanyját - három év szabadságvesztésre ítélte a brightoni bíróság.

T. Péter és T. István szökésben van, ezért az ő büntetésüket az óvadékszabályok megsértése miatt további kilenc hónappal megtoldották. Perük távollétükben zajlott.

A vád szerint a társaság nem egészen két év alatt legalább 44, de nagy valószínűséggel ötvennél is több lányt csábított munkalehetőség ígéretével Magyarországról Angliába, ahol prostitúcióra kényszerítették őket.

A megtévesztett magyar nőket panziókban, bérelt szálláshelyeken, sőt egyes esetekben a brightoni központtal működő Sussexi Egyetem diákszállásain helyezték el, gyakorlatilag bordélyházakat berendezve ezeken a helyeken.

A társaság alkalmanként Skócia legnagyobb városába, Glasgowba is utaztatott lányokat.

A vád szerint az embercsempész banda "felnőtt honlapokon" hirdette a fiatal - nem egyszer alig 18 éves - lányokat.

Az ügyész szerint a bíróság elé állított csoport nemzetközi kiterjedésű, szervezett és igen összetett prostitúciós hálózatot működtetett, amelynek nagy valószínűséggel a vádlottakon kívül még sok más tagja is volt.

A per során elhangzott az is, hogy az Angliába csalt nők repülőjegyét a vádlottak fizették, majd erre az adósságra hivatkozva naponta akár 10-15 férfi fogadására is rákényszerítették áldozataikat. A fiatal nőknek a szexuális szolgáltatásokért óránként 100 fontot (több mint 36 ezer forintot) kellett kérniük, a banda azonban ennek a pénznek a zömét elvette tőlük.

A BBC-nek nyilatkozó források szerint a társaság heti 20 ezer fontot (7,5 millió forintot) keresett.

A nőket fenyegetésekkel tartották hatalmukban. A The Argus című, dél-angliai hírekre szakosodott helyi hírportál beszámolója szerint egyiküket például azzal fenyegették, hogy ha nem engedelmeskedik, magyarországi szülővárosában plakátokon adják hírül, hogy mivel foglalkozik Angliában.

A csoporttal szembeni gyanú már több mint két éve felmerült, amikor a londoni Gatwick repülőtér közelében működő egyik szálloda személyzetének feltűnt, hogy a hotelbe egymás után jelentenek be fiatal külföldi nőket, akiket azután folyamatosan férfiak látogattak.

A hatóságok a bejelentés után kezdték felgöngyölíteni a hálózatot, amelyről az egyre szélesebb körű vizsgálat során kiderült, hogy nemzetközi prostitúciós láncolat.

A BBC tudósítója az eset kapcsán felkereste azt a magyarországi térséget, ahonnan az Angliába csábított lányok többsége érkezett. A tudósító megállapította, hogy a banda elsősorban a szegénységben élő délkelet-magyarországi roma közösségeket vette célba.

A BBC újságírója megszólaltatott egy fiatal nőt, akit szintén Angliába csaltak, de már visszatért Magyarországra. Elmondta: abban a hiedelemben utazott Nagy-Britanniába, hogy egy masszázsszalonban fog dolgozni, ám megérkezése után szállodai szobákba zárták, és gyakorlatilag szexrabszolgaként tartották fogva. Hazatérni nem tudott, mert útlevelét elvették és nem volt pénze sem.

A BBC beszámolója szerint a fiatal magyar nőt a banda "friss húsként" reklámozta egy szexuális szolgáltatásokat kínáló angliai honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tálibok szerint nem ők küldték öngyilkos merényletre a 10 éves kislányt

A gyereket hétfőn vették őrizetbe egy rendőrőrsnél. A kislány kihallgatása során azt állította, hogy… Tovább olvasom