Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Magyar plakátkiállítás az amerikai Fairfieldben

Az 1920-as évektől az 1980-as évekig terjedő időszak magyar plakátjaiból látható válogatás az amerikai Fairfieldben pénteken nyílt kiállításon.
A Connecticut állambeli Fairfield történelmi múzeumának tárlatán egy amerikai magyar, a Norwalkban élő Andre Farkas gyűjteményének darabjait tekintheti meg a közönség, január 3-ig.

A poszterek között a legkorábbiak az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával kapcsolatban fogalmaznak meg erőteljes üzeneteket, és sok idealizált képi üzenet látható a második világháború utáni időszakból, amikor a kommunista hatalom a virágzó mezőgazdaságú és iparú ország idilli képét sugározta.

A múzeum úgy hirdeti a kiállítást, mint amely a szövetségi állam kulturális örökségének egy szeletét, a magyar közösség gyökereit ismerteti meg a látogatókkal.

A tárlaton ugyancsak bemutatnak helyi amerikai magyarok által a múzeumnak kölcsönzött magyar népművészeti tárgyakat, közöttül színes hímzéseket, fafaragványokat, házi szőtteseket, továbbá régi ételkészítő eszközöket. Kiállítottak fotókat is a múlt században az Egyesült Államokba kivándorolt magyarokról, akiknek a személyes dokumentumaik is láthatók.

Fairfield és környéke a XIX. század végén került kapcsolatban Magyarországgal, abban az időben kelet-európaiak milliói áramlottak ki az Egyesült Államokba az új élet reményében. Az elsősorban vidéki, agrárkörnyezetből érkezett bevándorlók közül sokan az iparban találtak munkát és nagyvárosokban telepedtek le. Fairfieldben ugyan már nincsenek kimondottan magyar negyedek, de máig több tucat utcanév őrzi magyar történelmi hősök, valamint a betelepülő családok neveit.

A fairfieldi múzeum kiállítássorozatban mutatja be a térség sokszínű népességének kulturális hagyományait, ebbe illeszkedik a magyar tárlat. A kiállításhoz kapcsolódóan jövő héten egy filmet is levetítenek a Fairfieldhez közeli Bridgeport magyar közösségéről, egy közönségtalálkozón pedig helyi magyarok osztják meg emlékeiket az érdeklődőkkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kohl felépült, részt vesz a berlini évfordulós ünnepségeken

Helmut Kohl felépült betegségéből, és szombaton Mihail Gorbacsov volt szovjet, továbbá idősebb… Tovább olvasom