Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Magyarország folytatná az afgán missziót

Magyarország 2009-ben is 500 millió forinttal támogatja az afganisztáni Baghlan tartomány újjáépítését - mondta a külügyminiszter újságíróknak a PRT-kormánybizottság idei első ülése után.
Göncz Kinga kérdésre válaszolva leszögezte: egyelőre semmilyen konkrét megkeresés nem érkezett azzal kapcsolatban, hogy uniós tagállamok, köztük Magyarország esetleg befogadjon a felszámolás előtt álló guantanamói fogolytábor lakóiból.

A tárcavezető az afganisztáni misszióval kapcsolatban hozzátette: a magyarok folytatják az oktatási, mezőgazdasági és rendőr-képzési programjaikat, valamint új elemként a tervek szerint kétoldalú üzletemberi találkozókat is szerveznének az afgán üzleti élet beindítása érdekében.

A magyar katonai misszióval kapcsolatban Göncz Kinga leszögezte: idén októberben jár le a magyar kormány kétéves szerződése, a meghosszabbításról addig kell dönteni, és a kormány kész továbbra is katonai szerepet vállalni Afganisztánban.

A kedden felröppent hírekre reagálva Göncz Kinga leszögezte: egyelőre semmilyen megkeresés nem érkezett Magyarországra a guantanamói fogolytábor lakóinak befogadásáról.

Barack Obama amerikai elnök januári beiktatása után jelentette be, hogy Amerika egy éven belül bezárja a kubai guantanamói fogolytábort. A magyar külügyminiszter szerdán elmondta: az Európai Unió tagállamainak legutóbbi külügyminiszteri találkozóján szóba került a Kuba szigetén működő amerikai terrorista-tábor felszámolása, illetve a szabaduló foglyok befogadása. Göncz Kinga ugyanakkor hangsúlyozta: semmilyen konkrét megkeresés nem érkezett és ilyen a következő hónapokban nem is várható, az Uniónak és Amerikának közösen kell kialakítaniuk álláspontjukat.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. február 05. 10:18
    „Az USA-nak bármit. Had jöjjenek azok a guantanamói rabok, akiket valami miatt ódzkodnak amerikai börtönökben elhelyezni. Megyünk afganisztánba is, az a pár milliárd ide-vagy oda már nem számit.
    Csak csettintsen már Obama az ujjával, vagy füttyencsen már eggyet.
    Gönz Kinga szlovákiában biztos nem lehetne külügy miniszter. Nem lacifacáztak, megmondták róla a frankót, amin itt sokan felháborodtak, ahelyett hogy elgondolkodtak volna rajta. A nagyobb baj azonban az üres tulbuzgóság, és következetlenség. Göncz Kinga biztos akarja csinálni meg szereti is csinálni amit csinál csak nem tudja jól csinálni mert ez egyszerűen nem megy hozzá. Vannak dolgok amiket buzgalommal nem lehet ellensúlyozni, csak súlyosbítani, föleg külpolitika és külker területén.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a sérült bicklis, mert 14 kórház sem fogadta be

Japánban meghalt egy 69 éves biciklis, miután közlekedési balesetet szenvedett, mert egymás után 14… Tovább olvasom