Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Magyarország három évre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagja

Magyarország három évre bekerült az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága helyére létrehozott Tanácsba a keddi szavazáson - közölte a Külügyminisztérium.
A genfi székhelyű testületet 2006-ban azért hozták létre, mert a bizottság munkáját ellehetetlenítették azok a kormányok, amelyeket bíráltak.

Magyarország a Kelet-Európai Csoport tagjaként indult az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagságáért a 2009-12-es időszakra. A választáson a csoport rendelkezésére álló két helyért Azerbajdzsánnal és Oroszországgal kellett versengenie. A keddi szavazás során Magyarország sikeresen szerepelt és Oroszországgal együtt már az első körben bekerült a világszervezet legfontosabb - 47 fős - emberi jogi testületébe.

A 192 tagú szervezet öt csoportból áll (afrikai, ázsiai, latin-amerikai, nyugati és kelet-európai), amelyeknek mindig csak egy részét választják újjá egy-egy alkalommal. Afrikának és Ázsiának 13-13 helye van, Latin-Amerikának 8, a Nyugatnak 7, Kelet-Európának pedig 6 helye.

Az új tagok Afrikában: Kamerun, Dzsibuti, Mauritius, Nigéria, Szenegál; Ázsiában: Banglades, Kína, Jordánia, Kirgízia, Szaúd-Arábia; Latin-Amerikában: Kuba, Mexikó, Uruguay; Kelet-Európában: Magyarország, Oroszország; a Nyugatnál: Belgium, Norvégia, Amerikai Egyesült Államok.

Emberi jogi szervezetek több szempontból is bírálták már a testületet és a választási rendszert is. Egyrészt úgy vélekednek, hogy egy Emberi Jogi Tanácsban semmi keresnivalója az olyan, az emberi jogokat be nem tartó országoknak, mint Kína, Kuba vagy Szaúd-Arábia, másrészt a választást puszta formalitásnak, "verseny nélküli rábólintásnak" tartják. A mostani szavazásnál például sem az ázsiai, sem a latin-amerikai, sem a nyugati csoportban nem volt "létszám fölötti" jelölt, így nem lehet valódi versenyről, valódi választásról beszélni - véli például a Human Rights Watch jogi igazgatója.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. május 12. 22:09
    „Jáj de jó! Hiphip hurá! Küldjetek pinzt :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémkonténert szippantott be a repülőgép motorja

Beszippantott egy reptéri konténert a Japan Airlines egyik Boeing 747-es gépe. Az eset Los… Tovább olvasom