Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Magyarország is szóba kerülhet a Merkel-Sarkozy találkozón

Hétfőn találkozik az idén először Angela Merkel és Nicolas Sarkozy, a német kancellár munkaebéden fogadja berlini hivatalában a francia elnököt.
A német kormány a tárgyalás témáiról előzetesen csupán annyit közölt, hogy Merkel és Sarkozy a soron következő uniós találkozókat készítik elő, különös tekintettel a január végén esedékes uniós csúcsra.

Az első számú napirendi pont várhatóan a költségvetési politika szorosabb összehangolását célzó új kormányközi szerződés előkészítése, a gyakorlati tennivalók számbavétele és ütemezése lesz. A szerződés megkötéséről az előző - tavaly december elején tartott - uniós csúcson állapodtak meg uniós tagállamok, egyedül Nagy-Britannia jelezte, hogy biztosan nem kíván csatlakozni a szerződéshez.

Megfigyelők szerint a berlini eszmecsere kiemelt témája lehet a pénzügyi tranzakciókat terhelő különadó ügye. Németország álláspontja szerint ezt globális szinten volna érdemes bevezetni, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor az Európai Unióban kell alkalmazni. Ha ez sem lehetséges, akkor az euróövezetben kell próbálkozni a Tobin-adó néven is ismert adófajta meghonosításával. Ugyanakkor Franciaország az előző héten jelezte, hogy szükség esetén egyoldalúan is hajlandó bevezetni az adót.

Várhatóan szó esik majd a görögországi államadósság-válság kezelését szolgáló újabb, 130 milliárd eurósra tervezett mentőcsomag összeállításáról is. A második görög mentőakció tavaly október óta szerveződik, a csomagot még nem sikerült véglegesíteni.

Ugyancsak zajlanak még a tárgyalások az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az állandó euróövezeti válságkezelési rendszer beindításáról. A német pénzügyminisztérium álláspontja szerint még januárban le kell zárni az egyeztetéseket a rendszer 2012 közepére ütemezett startjának előkészítéséről. E kérdés fontos része, hogy miként lehet elhelyezni a rendszerben a kezdő tőkének szánt 80 milliárd eurót.

Merkel és Sarkozy első idei találkozóján Magyarország is szóba kerülhet; Steffen Seibert, a német kormány szóvivője pénteken berlini tájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarország pénzügyi helyzete szóba kerülhet-e a német kancellár és a francia elnök hétfői eszmecseréjén, azt válaszolta, hogy "feltételes módban fogalmazva: igen."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkvában Putyin és az ellenzék ellen is tüntettek

Vlagyimir Putyin hatalma és az ellenzék ellen egyszerre tüntettek a moszkvai Bolotnaja téren… Tovább olvasom