Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Magyarországi önkéntes orvosok Erdélyben

Szakorvosokból, egészségügyi szakemberekből álló magyarországi önkéntes csoport végez szűrővizsgálatokat a romániai Hargita, Maros és Bákó megye kilenc településének kórházaiban, iskoláiban, óvodáiban, ahol szükség esetén gyógykezelésben is részesítik a rászoruló gyermekeket.
"Egy-egy erdélyi szűrővizsgálatunk eredményeként 25-50 gyerek részesül orvosi ellátásban Magyarországon, és legalább ugyanennyien kapnak szakellátást a helyi kórházakban" - mondta az MTI-nek kedden dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője, aki 28 önkéntes magyarországi orvos és egészségügyi szakember társaságában tartózkodik Erdélyben október 10. és 18. között. A szűrővizsgálatokat Székelyudvarhelyen, Kósteleken, Gyimesbükkön, Hidegségen, Csíkszentmártonban, Csíkszentimrén, Csíkszentdomokoson, Háromkúton és Csíkszeredában végzik.

A gyermekgyógyászokból, gyermekneurológusból, traumatológusból, plasztikai sebészből, gyermek fül-orr-gégészből, gyermekszemészből, ortopéd szakorvosból, audiológusból és gyógytornászból álló csoport a vizsgálatokon és kezeléseken túl gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segíti a környékbeli egészségügyi intézetek működését.

Évente két alkalommal keresik fel a szóban forgó településeket immár 18 éve, minden alkalommal több ezer gyermeket vizsgálva meg - mondta Edvi Péter. Közölte azt is, hogy az idei program része egy marosvásárhelyi előadássorozat, amelyen a budapesti Heim Pál Kórház szakemberei osztják meg tapasztalataikat helyi kollégáikkal.

Edvi Péter kitért a magyarországi önkéntes orvosok és helyi kollégáik közötti együttműködésre is, hangsúlyozva, hogy kölcsönösen támogatják egymás munkáját, kölcsönösen tanulnak egymástól, a szűrővizsgálatokon feltárt esetek további ellátásának a módjáról is közösen döntenek.

Az immár hagyományos program szerint pénteken focikupa-mérközést tartanak Buzánszky Jenő vezetésével Csíkszentdomokoson. Ezen várhatóan magyarországi parlamenti képviselők mérkőznek meg Hargita megyei közméltóságokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hillary Clinton nem indul többet elnökválasztáson

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy televíziós interjúban kijelentette: nem indul többet… Tovább olvasom