Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Majdnem 300 koszovói illegális határátlépőt fogtak a szerbek

Szerb határőrök két nap alatt 290, többségében koszovói albánt fogtak el, akik illegálisan akartak átjutni Magyarországra. A Koszovóból útra kelők száma napról napra nő, a témának a szerb sajtó is kiemelt figyelmet fordított az utóbbi időben.
Szerbia saját tartományának tekinti Koszovót annak ellenére, hogy az hét évvel ezelőtt kikiáltotta függetlenségét. A szerb törvények értelmében azonban a Koszovóban élőknek lehetnek - sőt, kell, hogy legyenek - szerb papírjaik. Sok koszovói azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, mert azt vallotta, saját országa dokumentumait akarja magánál hordani. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken azonban bejelentette: egyre több koszovói kér szerb útlevelet, jelenleg 60 ezer kérelem áll feldolgozás alatt.

A miniszter a kérelmek nagy számát annak tulajdonítja, hogy a koszovói albánok ilyen nagy számban tartják Szerbiát hazájuknak. Nebojsa Stefanovic optimista szemléletének némileg ellentmond, hogy míg a szerb útlevéllel rendelkezők szabadon beutazhatnak az Európai Unióba, addig a koszovói útlevéllel rendelkezőknek vízumra van szükségük. Mivel a vízumigénylés hosszadalmas, és indoklásra is szükség van, sokan attól sem rettennek vissza, hogy illegálisan keljenek át a határon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiderült, miért zuhant le a tajvani gép

A reoülő a sekély vizű Kilung folyóba csapódott. A szerencsétlenségben legalább 35-en meghaltak. Tovább olvasom