Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Málta visszautasította az EU állásfoglalását az uniós állampolgárság áruba bocsátásáról

A máltai kormány visszautasította az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalását, amely aggályosnak tartja, hogy az ország egy magánbefektetői program keretében gyakorlatilag pénzért kínál máltai állampolgárságot harmadik országok befektetőinek.
A máltai okmánnyal a "vásárló" ugyanis automatikusan európai uniós állampolgársághoz jut.

Az EP elsöprő többséggel fogadta el a jogilag kényszerítő erővel nem bíró állásfoglalást, amely a vallettai kormányt a program leállítására szólítja fel, hangsúlyozva, hogy az "aláássa az európai állampolgárság fogalmát".

Joseph Muscat miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy kormánya tudomásul vette Brüsszel álláspontját, a programot azonban folytatni fogják.

A kormányfő közölte, hogy már érkeztek be kérvények, azt azonban nem pontosította, eddig hányan jelezték, hogy részt vennének a befektetői programban.

A héten elindított program alapján azok kaphatnak Máltán állampolgárságot, akik 1,15 millió euró (mintegy 345 millió forint) értékben hajlandóak befektetni az országban. A dokumentum kiállításához nincs szükség arra, hogy az adott személy Máltán telepedjen le.

Muscat hozzátette, hogy 1800-ra korlátozzák a kiadható okmányok számát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vatikán: a papi pedofíliára nincs mentség

A vádak szerint a Vatikán éveken át megvédte pedofil papjait és saját hírnevét az áldozatok kárára. Tovább olvasom