Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Már 75 halott Christchurch-ben - Folytatódik a túlélők utáni kutatás

Új-Zéland - Hetvenötre emelkedett az új-zélandi Christchurch városát kedden megrázó földrengés ismert halálos áldozatainak a száma, miközben gőzerővel folyik az esetleges túlélők utáni kutatás - közölték a helyi hatóságok.

A mentőalakulatok szerdára virradóra rohamtempóban kutatták át a romokat. Munkájukba bekapcsolódott a hadsereg és sok önkéntes is. Ausztrália és az Egyesült Államok mentőosztagokat küldött a szigetországba. Jelenleg 300 embert tartanak nyílván eltűntként - közölte Bob Parker polgármester.

A romok alól eddig 120 túlélőt mentettek ki. A mentők sokakat csak úgy tudtak kiszabadítani, hogy csonkolták valamilyen testrészüket.

Egy rendőrparancsnok az új-zélandi állami rádiónak nyilatkozva beszámolt arról, hogy több esetben a romok alatt rekedtek sms-üzenetet tudtak küldeni, vagy valahogy zajt kelteni, és ez segítette a mentőket megtalálásukban.

Christchurch, a totális katasztrófaövezet

A városban szükségállapotot rendeltek el, és mintegy ezer katonával körülzárták a belvárost, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták Christchurch repülőterét.

John Key kormányfő repülőgépről nézte meg a természeti csapás sújtotta várost, és azt mondta: Christchurch "totális katasztrófaövezet" képét mutatja. Hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma bizonyosan nőni fog.

A második legnagyobb új-zélandi várost kedden ebédidőben rázta meg a 6,3-as erősségű földrengés. Az utcákat emberek lepték el, és többükkel a rájuk zúduló törmelékek végeztek. Az elmúlt 80 évben ez volt Új-Zélandon a legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés. A hatóságok jelen pillanatban 12 milliárd dollárra becsülik az összes kárt.

Christchurch, a totális katasztrófaövezet

6,3-as erősségű földmozgás rázta meg az új-zélandi Christchurch városát kedden. 150-200 ember lehet a romok alatt.

Christchurch "totális katasztrófaövezet" képét mutatja - jelentette ki kedden Új-Zéland miniszterelnöke, miután repülőgépről megnézte a Déli-sziget legnagyobb városát.

Ez abszolút tragédia a város és Új-Zéland számára - mondta John Key újságíróknak. Az áldozatokról kiadott utolsó hivatalos jelentés 65 halottról szólt, de a város polgármestere jelezte, hogy ennél több lehet, mert sokan még a törmelék alatt vannak, ahonnan mintegy 120 embert emeltek ki élve.

A várost a déli órákban érte el az első nagy földmozgás, amelyet két másik követett, közte egy 5,9 fokozatú, a nyílt végű Richter-skálán mérve. A városban szükségállapotot rendeltek el, és mintegy ezer katonával körülzárták a központot, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták Christchurch repülőterét.

Földrengés pusztított Új-Zélandon. Fotó: MTI (galéria)

A tokiói sajtó beszámoló szerint egy Új-Zélandon nyelvgyakorlaton járó japán diákcsoport egyik tanára az otthoni rokonságát mobiltelefonon riasztva tudta közölni, hogy a romok alatt rekedtek, és így találták meg őt és a csoport hét tagját. Két másik diák még a kiszabadítására várt a jelentés időpontjában, de tizenegy társuk nem adott életjelet. Más külföldi áldozatról nem érkezett jelentés.

Mentőcsoportot küldött Új-Zélandra Japán és az Egyesült Államok is. A helyszínen már leszállt az éjszaka, a mentést reflektorok fényénél folytatják.

Az erős rengés miatt leszakadt Új-Zéland legnagyobb gleccserének alsó része, és mintegy 30 millió tonna jég zúdult egy lejjebb fekvő tóba. A Tasman jégár Christchurchtől 200 kilométerre, a Cook-hegység lejtőin van. A jég leszakadása következtében a tó meredek partjai között fél órán át 3,5 méter magasságot is elérő hullámok csapkodtak ide-oda, a felszínén pedig hatalmas jégtömbök jelentek meg - mondták el túravezető szemtanúk.

Korábban írtuk

Az áldozatok száma valószínűleg nőni fog, ahogy a mentők a romok között túlélők után kutatnak a Déli-szigeten lévő Christchurchben, az ország második legnagyobb, 350 ezer lakosú városában.

Bob Parker polgármester, aki már előzőleg szükségállapotot hirdetett ki a városban, azt mondta: 150-200 ember lehet a romok alatt.

A 6,3-as erősségű földmozgás középpontja néhány kilométernyire volt Christchurhctől, mindössze négy kilométer mélyen. A rengést a várostól 300 kilométerre is érezni lehetett.

Tavaly szeptemberben is megrázta a várost egy nagy erejű, 7-es fokozatú földrengés - majdnem négymilliárd dolláros kár keletkezett -, de az kora reggel történt, az utcák néptelenek voltak, a mostani viszont tíz perccel délután egy óra előtt, amikor sokan járnak az utcán.

Földrengés pusztított Új-Zélandon. Fotó: MTI (galéria)

Szemtanúk szerint súlyosan megrongálódott a város székesegyháza, a homlokzat teljesen leomlott, és tartani lehet tőle, hogy emberek vannak a romok alatt. Állítólag két buszra is kövek zuhantak, de nem lehet tudni, itt vannak-e áldozatok. A tv-felvételeken látni lehetett, amint mentők kutatnak a törmelékek között egy olyan helyen, ahol néhány órával korábban még egy többemeletes irodaház állt. Egy másik irodaház lángokban állt, helikopterekről próbálták oltani a tüzet.

Az utcákon pánikba esett emberek szaladtak, súlyos sérülteket húztak ki a romok alól. A városban megszűnt az áram- és a telefonszolgáltatás.

Új-Zéland két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, ezért évente több mint 14 ezer földrengést regisztrálnak a szigetországban, ezek közül átlagosan 20 haladja meg az 5-ös erősséget.

Korábban írtuk

Halálos áldozatai is vannak az új-zélandi Christchurch városát kedden megrázó nagy erejű, 6,3-as fokozatú földrengésnek - közölték helyi tűzoltók.

Elmondták: sokan épületromok között rekedtek. A tűzoltók közlését a rendőrség megerősítette, és arról számolt be, hogy többeket az őket szállító autóbuszokra zuhant törmelékek öltek meg.

Földrengés pusztított Új-Zélandon. Fotó: MTI (galéria)

Számos épület összedőlt, és tüzek is keletkeztek a belvárosban. A rengés időpontjában - néhány perccel délután egy óra előtt - a városban sűrű volt a forgalom, az utcákat ellepték az emberek, mert sokan munkahelyükre igyekeztek vissza az ebédelésből.

A televíziós képsorok pánikhangulatot mutatattak, a helybeliek - beszámolójuk alapján - borzalmas pillanatokat éltek át. Megszakadt az áramszolgáltatás, a belvárosi épületekből igyekeztek kimenteni a bent rekedt embereket. A város repülőterét lezárták.

A 346 ezer lakosú Christchurch Új-Zéland Déli-szigetének keleti tengerpartvidékén fekszik. Tavaly szeptemberben egy 7-es erősségű földrengés rázta meg, de annak fészke jóval mélyebben volt a mostaninál. Akkor is tetemes anyagi kár keletkezett, de emberéletet nem követelt a természeti csapás.

Olvasóink írták

 • 5. unknown 2011. február 23. 19:16
  „Az MTI hírszerkesztéseivel szemben korábban is voltak kifogásaim, úgy most is. A DM ügyeletes szerkesztője nyugodtan törölhetné a következő mondatot a cikkből: "...A mentők sokakat csak úgy tudtak kiszabadítani, hogy csonkolták valamilyen testrészüket. ..." Van annyi reál képzelő erőnk belegondolni, milyen jellegű sérülések érik a szerencsétleneket.

  Na és még ez is, a 3. hozzászóló... Beléje is beléphetne Jupiter.”
 • 4. radikális 2011. február 23. 13:04
  „3. persze, ha meg a vízöntő együtt hál a kossal akkor a fidesz megy a picsbe... a népbutításoddal menj a budapesttvbe.

  Kell a földrengés, megtisztítja a földet az élősködőktől. Az ember aki a földet kihasználja, ki fog halni.”
 • 3. scorpiosecret 2011. február 22. 23:46
  „Nekem az újévi kívánságom az volt, hogy bárcsak már 2011 dec.31-e lenne. :) Idén olyan bolygó állások lesznek, amik radikális változásokat hoznak és nem csak a világ, hanem az egyéni sorsokban is. Pl. a közel-keleti cirkusz annak köszönhető, hogy a Jupiter belépett a Kosba. Márciusba az Uránusz is követi...az Uránusz meg a szabadságról, függetlenségről, újításokról szól. :) Mivel a Kos tüzes jegy...itt az Uránusz még kiszámíthatatlanabb.”
 • 2. attilamet 2011. február 22. 17:25
  „A katasztrófa sújtotta helyzetről jómagam is összedobtam egy videókkal és képekkel kiegészített cikket: http://sites.google.com/site/attilamet/cikkek/eros-foldrenges-uj-zelandon”
 • 1. antikos 2011. február 22. 11:29
  „Hihetetlen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A líbiai belügyminiszter átállt a tüntetők oldalára

Líbia - A líbiai belügyminiszter bejelentette, hogy átállt a tüntetőkhöz, és támogatja a "Február… Tovább olvasom