Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Már halálos áldozata is van a londoni zavargásoknak

Egy 26 éves férfi, akit egy autóban a Londontól délre fekvő Croydonban lőttek meg a mostani zavargások során, életét vesztette.

Ő az első halálos áldozata a Nagy-Britanniában dúló zavargásoknak - jelentette kedden a BBC.

Korábban írtuk:

A feldühödött fiatalok a város déli részén gépkocsikat gyújtottak fel, épületeket támadtak meg és rendőrökkel csaptak össze.

Keddre virradóra több brit nagyvárosban is zavargások voltak, s Londonban immár harmadik éjszaka folytatódott a randalírozás, amelynek résztvevői közül mostanra összesen 450 embert vettek őrizetbe.

Rendkívüli ülést tart a brit parlament

Rendkívüli ülést tart a brit parlament csütörtökön az elmúlt napok zavargásai miatt - jelentette be David Cameron miniszterelnök, s megígérte: minden szükséges lépést megtesznek, hogy helyreálljon a rend az utcákon.

A nyári szabadságát megszakító miniszterelnök, aki kedd reggel a belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel egyeztetett, sajtónyilatkozatában elmondta: a múlt éjjel 6 ezer rendőr volt London utcáin, ezen az estén pedig 16 ezren lesznek, miután vidékről erősítés érkezik a fővárosba.

"Érezni fogják a törvény erejét" - üzente Cameron a randalírozóknak, hozzátéve: "nem csak mások életét teszik tönkre, nem csak a közösségüket, hanem a saját életüket is". Kijelentette: ha elég idősek ahhoz, hogy ilyen bűncselekményeket kövessenek el, akkor ahhoz is elég idősek, hogy vállalják az ezért járó büntetést.

A kormányfő elmondta: az elmúlt napokban több mint 450 embert vettek őrizetbe a történtek miatt, de ezt még további letartóztatások követik majd.

David Cameron kormányfő a fejlemények miatt megszakította olaszországi nyaralását és visszatért Londonba, ahol délelőtt egyeztet a teendőkről Theresa May belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel.

A zavargások Birminghamre, Liverpoolra, Nottinghamre és Bristolra terjedtek át.

Birminghamben száz embert vettek őrizetbe, miután a randalírozók üzleteket fosztogattak és kirakatokat törtek be. A város egyik rendőrőrse is lángokba borult az éjjel. Liverpoolban kétszáz, maszkot viselő fiatal dobálta üvegekkel és kukákkal a rohamrendőröket, míg Bristolban mintegy 150-en randalíroztak. Nottinghamben megtámadták a rendőrőrsöt, és autógumikat égettek az utcán. Manchesterből megrongált autókról érkeztek hírek.

A brit főváros utcáira vezényelt rendőrök számát vidékről átvezényelt erősítéssel 1700 fővel emelték meg múlt éjjel a zavargások megfékezésére, az üzletek fosztogatása azonban így is folytatódott, és újabb épületek égtek le.

A belügyminiszter közölte: az elmúlt három napban történtek miatt 450 embert vettek őrizetbe, s közülük eddig 69 ellen emeltek vádat. Három embert gyilkossági kísérlet miatt tartóztattak le, miután egy rendőr megsebesült az északnyugat-londoni Brent városrész közelében, miközben a fosztogatókat igyekezett megfékezni.

Theresa May reggel a BBC-nek úgy nyilatkozott, "az erőszak és zavargás hosszú évek óta legszörnyűbb jeleneteit láttuk, és ez az erőszak, a bűnözés ilyen szintje, ez a fosztogatás, lopás teljességgel elfogadhatatlan. Megbirkózunk vele" - jelentette ki, hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez a helyiek támogatása is szükséges.

London több negyedére is átterjedtek a zavargások. Fotó: MTI (galéria)


"Ha bárki ismer olyat, aki kinn volt az utcákon múlt éjjel, és részt vett ezekben az eseményekben, értesítenie kell a rendőrséget" - mondta.

Christine Jones londoni rendőrparancsnok közölte: "Az erőszak, amelyet láttunk, egyszerűen elfogadhatatlan. A rendőrség garantálja, hogy a felelősök szembesülnek tetteik következményeivel, és őrizetbe kerülnek."

A rendőrség kérésére elhalasztották a kedden esedékes londoni labdarúgó mérkőzéseket, amelyeket Charltonban és West Hamben tartottak volna.

Időközben minden londoni metróállomást, amelyet a zavargások miatt korábban lezártak, újra megnyitottak.

Korábban írtuk:

A helyi rendőrség szerint "elszigetelt rendbontások" történtek: a város déli részén gépkocsikat gyújtottak fel, épületeket támadtak meg és rendőrökkel csaptak össze feldühödött fiatalok.

A zavargások London Tottenham városrészében kezdődtek szombati este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akik rendőrök lőttek le.

London több negyedére is átterjedtek a zavargások

Hétfő este több londoni kerületre is átterjedtek a rendbontások, majd Birmingham városában is törni-zúzni és fosztogatni kezdtek a fiatalok. Ez utóbbi városban több mint 30 embert tartóztattak le keddre virradóra.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. fili-busz 2011. augusztus 10. 00:10
  „Némi apróságok a londoni-nyugati biztonságról:
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20110809-londoni-zavargasok-helyiek-beszamoloi-lehetseges-okok-elojelek.html”
 • 27. fili-busz 2011. augusztus 09. 22:22
  „Mielőtt démonizálnátok Mo-t:
  Ne essünk át a ló másik oldalára, hogy Londonban minden biztonságosabb, mint Mo.
  London kerületei, mint pl.Brixton, Enfield, Croydon még az aluljáróktól is veszélyesebbek vagy hasonlóak, mint a "nyócker" .
  Ma London luxus negyedében, Chelsea-ben is már 2-3 órával előbb bezártak az üzletek és könyvtárak.
  Az alkalmazottakat előbb elengedték,mert már tegnap is féltek hazamenni.
  Egy luxus márka kirakata is be volt verve.
  A Victorián szintén gyülekeznek már a randalírozók.
  Csak a "bezzeg nyugatolóknak" írtam.”
 • 26. arrival 2011. augusztus 09. 17:32
  „http://www.flickr.com/photos/metropolitanpolice/6024941761/in/photostream/

  Ezeket keresik főleg, ha megnézitek milyen sok a fehér angol fiatal lány...

  gabocac:A pesti aluljárókról nem beszélve, oda le sem merek menni. Itt meg... teljesen biztonságos. És persze itt megint nem a rossz környéket értem.”
 • 25. gabocac 2011. augusztus 09. 16:19
  „arrival
  Igazad van én is kint éltem és soha nem féltünk!Igaz mi is jó környéken laktunk.Ha éjszaka jöttünk haza central Londonból akkor sem volt sosem semmi gáz.
  Tényleg igaz,hogy az alul iskolázott fiatalokkal volt gond. <moderálva> Szegeden éjjel én is taxival járok.Vajon miért???”
 • 24. catroot 2011. augusztus 09. 16:03
  „22. Liberation 2011.08.09. 15:23

  Igen, de hétfő este lelőttek egy másik férfit, aki ma halt meg.”
 • 23. TPZ_00 2011. augusztus 09. 15:23
  „Ez vár hazánkra is, ha továbbra is ilyen ebgondolatok lesznek hatalmon!csak nálunk nem a szerencsenek fognak fosztogatni, hanem a kedves muzsikus gyerekek!”
 • 22. Liberation 2011. augusztus 09. 15:23
  „A tüntetés majd a balhé a lelőtt férfi miatt robbant ki!”
 • 21. Ebgondolat 2011. augusztus 09. 14:58
  „Hat(!!) Los Angeles-i rendőr tömeget oszlat. Csak fellépés kérdése, hogy nem mernek szembe szállni velük! Még hogy 2006, meg magyar rendőrség....”
 • 20. zero 2011. augusztus 09. 14:42
  „<moderálva>”
 • 19. Ebgondolat 2011. augusztus 09. 14:38
  „Talán megoldás lehetne, ha amerikai mintára a fosztogatókat a helyszínen agyonlövik...”
 • 18. kutyuka 2011. augusztus 09. 14:33
  „<moderálva>”
 • 17. arrival 2011. augusztus 09. 13:53
  „13. Nórikám:

  Én csak leírtam, hogy mi a helyzet (mert hogy otthonról azt hiszik, hogy a bevándorlók csinálják), nem értek vele egyet, még épp az hiányozna!
  Csak írtam, hogy kik csinálják.
  Egyébként meg a Londoniak összefogását bizonyítja: ezrek takarítanak önkéntesen a városban. Az én környékemen még helyszínelnek, le van zárva, de utána én is kimegyek söprögetni az utca végébe.”
 • 16. fili-busz 2011. augusztus 09. 13:42
  „Beért az angolszász, liberális nevelésmód.
  Sajnos nagyon sokan, vakon követik ezt Mo-on is.
  Pedig a mi hagyományos, történelmi értékeink sokkal értékesebbek.”
 • 15. fili-busz 2011. augusztus 09. 13:23
  „9. KamuNeni 2011.08.09. 12:30

  "Ahogy a bunozes novekedni fog ugy fog egyre erosebb lenni a lazadas hajlama. A szegeny nep nem fogja turni amimegy es ok fogjak elkezdeni."

  Ezek szerint az általad oly nagyra értékelt és becsült nyugaton sem fenékig tejfel az élet és nincs minden a "legnagyobb rendben" .
  Visszanyalt a fagyi?
  Akkor lennél hiteles, ha legalább olyan kemény kritikával illetnéd a nyugatot most, mint azt MO-gal teszed, nem ritkán.”
 • 14. fili-busz 2011. augusztus 09. 13:18
  „4. zoltanszabo 2011.08.09. 11:06
  ""Már életveszélyes lemenni a Metróba , csak feketék, arabok vannak ott, fehér ember meg csak saját felelősségre !"

  Ez egyszerűen: nem igaz!!!!!
  Olcsó hangulatkeltés!
  Egyszerűen nevetséges.”
 • 13. Nórikám 2011. augusztus 09. 13:14
  „10:arrival: nálunk 5 éve volt ilyen, amivel akkor sem tudtam egyetérteni!!! Nem ez a megoldás! Mert attól sem változott semmi! Akik törnek,zúznak, gyújtogatnak, csak a balhé kedvéért csinálják, mint ahogy a futball pályán is legkevésbé a mérkőzés érdekli őket, csak a balhé lehetősége! Nem véletlen, hogy kizárólag fiatal suhancokat lehet látni! Érdekes módon 56´-ban nem volt ilyen! Én akkor voltam közép iskolás, tüntettünk, de eszünkbe nem jutott rombolni! Az ujjá építést is nekünk kell fizetni!”
 • 12. arrival 2011. augusztus 09. 12:54
  „A rendőröket egyébként sajnálom. Nem tudnak mit tenni.
  Át kellene gondolni ezt a nem adunk a rendőrnek fegyvert törvényt. Merthogy itt nincs a rendőröknél semmi csak gumibot meg bilincs.”
 • 11. JungHeinrich 2011. augusztus 09. 12:41
  „...hagyjuk mar ezt a "felduhodott fiatalok " hulyeseget! Konkretan fosztogatas van ennyi! Onszervezodes es osszetartas a megoldas, komoly problemak ele nezunk meg nem szabad varni a hatosagokra ,mert a legjobb igyekezetuk ellenere is gyengek es kiszolgaltatottak.”
 • 10. arrival 2011. augusztus 09. 12:41
  „A legtöbbjük NEM bevándorló.
  Hanem angol, fiatal, iskolázatlan aljanép. Amelyik néger az sem bevándorló, hanem gyarmatból itt maradt, itt született fajta.
  Visszavették a támogatásokat, a munkanélküli segélyt- és ennek ez az eredménye. Ezek a segélyből élő, fiatal, alkoholista, 8 általánost végzettek, 15 évesen gyereket toló FEHÉR ANGOL aljanép.

  Itt lakom, tudom. Főleg mert az utcámban is randalíroztak.

  Szombaton még csak a rossz környékeken volt rendbontás. Hétfő éjjelre már több elit környéken- köztük Notting Hillben is, ott lakik pl Madonna és Kylie Minouq is. Én is jó környéken lakok, mégis felgyújtották a bevásárlóközpontot. Állítólag nem ebből a kerületből valósiak.

  @zoltanszabo. az ismerőseid gondolom olcsó, kevésbé jó környéken laknak, mint a magyarok 90%-a. Ott tényleg nincs a metrón fehér ember. Viszont ahol pl én lakom, ott meg csak magasan iskolázott, fehér angol lakik. Ahol dolgozom szintén.
  Meg kell válogatni hol laksz és akkor London biztonságosabb mint Szeged. A Mars téren biztos nem mászkálnék sötétedés után.
  London belvárosából meg simán hazajövök éjjel is, gond nélkül. Persze nem most a napokban. De ilyen otthon is volt úgy tudom pár hónapja ...”
 • 9. KamuNeni 2011. augusztus 09. 12:30
  „Jon ez majd MO-ra is mert a szegnyseg nem fogja elviselni a magas arakat, adokat es az allami vezetok manipulalasait.

  Ahogy a bunozes novekedni fog ugy fog egyre erosebb lenni a lazadas hajlama. A szegeny nep nem fogja turni amimegy es ok fogjak elkezdeni.

  Eloszor a helyi vezetoket fogjak elkapkodni csendben, aztan a rendoroket aztan meg kitor az alltalanos balhe. A tomeget nem lehet megallitani mikor mindenhol csak csalodas eri oket. Akarmit csinalank mind levan vagva a hulye akadalyozo burokratika miatt, az apeh elevszi mindenkinek a munkajat es a jovedelmet. Majd lessz meg olyan is hogy nem fog kellenei szamlat adni a vasarlasokert es megselessz bezarva a ceg es az emberek nem fogjak a munkajukat elveszteni ilyen okorsegek miatt.”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sms segítségével mentenek ki egy magyar nőt Olaszországban

Magyarországra küldött sms segítségével mentenek ki egy szurdokba zuhant magyar nőt. Tovább olvasom