Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Már húsz madárinfluenza-fertőzöttről lehet tudni Kínában

A hétvégén négy új esettel nőtt a H7N9 jelű madárinfluenza-vírus fertőzöttjeinek száma, így összesen húsz, laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetről lehet tudni hivatalosan Kínában. Ezekből hat végződött halállal. A betegek közül legalább tíznek az állapota súlyos.
A négy legutóbbi fertőzésből hármat Sanghajból jelentettek, egyet pedig a szomszédos Anhuj tartományból. Sanghajban eddig tízen fertőződtek meg, közülük négyen meghaltak.

Az egészségügyi hatóságok 530 olyan embert tartanak szigorú megfigyelés alatt, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel.

A fertőzés elleni országos küzdelemre tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állategészségügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast levágtak, immár legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat.

A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus valószínűleg magas hőmérsékleten elpusztul.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyancsak nagy figyelemmel kíséri a fejleményeket, nemzetközi szinten gondoskodik a szakintézmények közötti megfelelő információáramlásról, szorgalmazza a megfelelő oltóanyag kikísérletezését, ugyanis a vírusnak erre a típusára egyelőre nincs vakcina.

Szakemberek szerint továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. A WHO egyelőre nem tartja szükségesnek a határátlépésnél a különleges ellenőrzés, az utazási vagy kereskedelmi korlátozásokat.

Kína képes a madárinfluenza terjedésének megállítására - szögezte le vasárnap az intézkedéseket koordináló egészségügyi főhatóság vezetője. Az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet jelentése szerint pedig már találtak egy gyógyszert, amellyel a kezdeti eredmények szerint hatásosan kezelhető a H7N9.

A legfrissebb jelentések arról számoltak be, hogy a vírus kísérleti reagenseit már az ország 409 influenzafigyelő állomására elszállították, továbbá a főbb kórházak is kaptak belőlük, hogy szükség esetén könnyen elvégezhessék a teszteket, és azonosíthassák a vírust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás indulhat 50 feltételezett náci háborús bűnös ellen Németországban

Csaknem hét évtizeddel a második világháború után egyszerre ötven feltételezett náci háborús bűnös… Tovább olvasom