Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Már jobban van Fülöp herceg

Az udvar hivatalos szombati tájékoztatása szerint jól érzi magát a brit uralkodó 90 esztendős férje, akin az éjszaka sürgősségi kardiológiai beavatkozást hajtottak végre. Fülöp edinburghi herceget szombaton meglátogatta a Cambridge-hez közeli kórházban hitvese, II. Erzsébet királynő és a házaspár mind a négy gyermeke.

Az idős herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család kelet-angliai téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték szombatra virradó éjjel helikopterrel az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába, ahol megállapították, hogy a panaszt szívkoszorúér-elzáródás okozta.

Ezt szívkatéteres beavatkozással megszüntették, ám Fülöpöt egyelőre megfigyelés céljából bent tartják.

Szombaton meglátogatta férjét II. Erzsébet királynő, aki szintén helikopterrel érkezett a téli rezidenciáról, leánya, Anna hercegnő, valamint két ifjabbik fia, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében.

Nem sokkal később szintén meglátogatta édesapját az uralkodói házaspár legidősebb fia, a 63 esztendős Károly trónörökös, felesége, Kamilla cornwalli hercegnő kíséretében; ők autóval érkeztek.

A brit királyi család életét szabályozó íratlan protokoll azt diktálja, hogy rövidebb kórházi kezelés esetén a hozzátartozók nem látogatják meg a beteg családtagot. Az a tény, hogy Fülöpöt szombaton a 85 éves királynő és mind a négy gyermek meglátogatta, kommentátorok szerint arra utal, hogy a hercegnek esetleg több napig kórházban kell maradnia. Így előfordulhat, hogy Fülöp a királyi család hagyományos karácsonyi sandringhami ebédjén, sőt esetleg a karácsony másnapján esedékes, ugyancsak hagyományos családi vadászaton sem tud részt venni, pedig ezeknek a programoknak - különösen a december 26-ai vadászatnak - mindig az edinburghi herceg volt a főszervezője.

További archív képek az uralkodói párról: MTI

Fülöp herceg júniusban töltötte be 90. életévét. A sajátos - időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró - humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is - jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, "kevesebb felelősséggel, kevesebb rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre".

Ennek azonban egyelőre semmi jele. A brit uralkodó férje azóta is a korábban szokásos munkatempót diktálja magának; évente átlagosan 350 hivatalos programot teljesít, és hitvese kíséretében néhány hete rendkívül fárasztó 11 napos körutat tett Ausztráliában.

Jövőre is komoly feladatok várnak rá: a gyémántjubileum - vagyis a királynő trónra lépésének 60. évfordulója - alkalmából a házaspár többhetes országjárásra indul és sűrű ünnepi programsorozaton vesz részt. Emellett London rendezi a jövő nyári olimpiai játékokat, amelyeken szintén több alkalommal megjelenik a királyi pár.

Az edinburghi herceg - aki 64 éve II. Erzsébet királynő férje - összesen nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak ezek közül ő a fővédnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet Pakisztánban, halottak

Öt katona életét vesztette, 12 másik megsebesült öngyilkos merényletben szombaton Pakisztán… Tovább olvasom