Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Marad a román kormány

Csütörtökön megbukott a bukaresti parlamentben az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány.
Hivatalában marad a román kormány, miután csütörtökön megbukott a bukaresti parlamentben az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány.

A hárompárti szociáldemokrata, liberális és konzervatív ellenzéki Szociálliberális Szövetségnek (USL) nem sikerült összegyűjtenie a kormánybuktatáshoz szükséges szavazatszámot: 209-en voksoltak az indítvány mellett, négyen ellene. A kormánypárti honatyák nem vettek részt a szavazáson. A kormány megbuktatásához 234 szavazatra lett volna szükség.

Az indítvány elutasítása egyben azt jelenti, hogy a parlament által elfogadottnak tekinthető az a jogszabály, amely a jövő évi önkormányzati és a parlamenti választások összevonásáról rendelkezik, mivel a bizalmi kérdés e tervezet kapcsán merült fel. A bizalmi kérdéssel egybekötött parlamenti eljárás lehetővé tette, hogy parlamenti vita nélkül fogadtassa el a kormánykoalíció a parlamentben a jogszabályt.

Az ellenzéki politikusok bejelentették, hogy az alkotmánybíróságon is megtámadják a törvényt. Nyilatkozataik szerint sérül a demokrácia azáltal, hogy az önkormányzati és a parlamenti választásokat jövő ősszel egy időben tartják meg. Az önkormányzati választásokat nyáron kellene megtartani, míg a most elfogadott jogszabály lehetővé teszi az önkormányzati képviselők és polgármesterek mandátumának meghosszabbítását, így ők novemberig maradhatnak hivatalukban, amikor várhatóan sor kerül az összevont választásokra. A kormány pénzmegtakarítással indokolja a két választás azonos napra való kiírását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófa! 40 ezer hordó olaj ömlött az Atlanti-óceánba

A Shell megszüntette a szivárgást, a szennyezés feltakarítására pedig brit szakértőket küld a… Tovább olvasom