Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Márai-emléktábla San Diegóban

Márai Sándor-elméktáblát avattak San Diegóban. A kassai születésű író ugyanis a dél-kaliforniai városban töltötte élete utolsó éveit, ott halt meg 20 éve.
Az évforduló kapcsán nagyszabású Márai-emlékünnepséget tartottak, ennek részeként avatták fel kedden délelőtt Csikai Gabriella alkotását a Balboa parkban.

A Magyar Köztársaság Los Angeles-i Főkonzulátusa, San Diego polgármesteri hivatala és a helyi Magyar Ház szervezte az ünnepséget Márai Sándor halálának huszadik évfordulóján: egy emléktáblát is felavattak kedden. Csikai Gabriella bronzalkotása a Balboa parkban áll. Az avatási ceremónián Bács Ferenc színművész - Márai megformálója az "Emigráns" című filmben - részleteket olvasott fel az író "Füveskönyv" című munkájából.

Márai Sándor 1900-ban született Kassán. Elsősorban regényíróként ismert, bár szintén jelentős novella-, vers- és tárcaírói munkássága, és néhány színdarabot is írt. 1948-ban emigrált. Miután rövid ideig Svájcban, majd Olaszországban élt, az Egyesült Államokba, New Yorkba költözött. 1968-ban rövid időre visszatért Olaszországba, majd ugyanebben az évben Kaliforniába, San Diegóba költözött. Ott lett öngyilkos 1989 február 21-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány a török parlamentben

Anyanyelvén szólalt fel kedden a török parlamentben egy kurd képviselő, hatalmas botrányt okozva. Az… Tovább olvasom