Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Maratoni vitában fogadták el a koszovói határozatot

A szerb parlament maratoni vita után vasárnapra virradóra elfogadta a Koszovóról szóló határozatot, amely rögzíti a pristinai kormánnyal folytatandó párbeszéd alapelveit és autonómiát követel a koszovói szerbek számára.
Az elsöprő többséggel megszavazott dokumentumot támogatták a kormánypárti képviselők, az ellenzéki demokraták, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Szerb Megújhodási Mozgalom képviselői. A nacionalistának elkönyvelt, Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) képviselői voksoltak ellene.

A szavazást megelőző - heves szócsatákkal tarkított - parlamenti vita tizennégy órán tartott. A képviselők három pontban módosították a kormány által beterjesztett dokumentumot, viszont elvetették a DSS követelését, hogy Belgrád szakítsa meg a párbeszédet Pristinával és az integrációs tárgyalásokat az EU-val. Nacionalista retorikájával a DSS gyakorlatilag egyedül maradt a parlamentben.

Az ellenzéki Demokrata Párt (DS) követelésére a kormány előzőleg feloldotta a dokumentum titkosságát, amely lényegében Belgrád eddig álláspontjával összhangban kimondja, hogy Szerbia nem fogadja el és sosem fogja elfogadni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. A dokumentum szerint a belgrádi-pristinai párbeszédnek, illetve a Koszovó jogállásra vonatkozó bármifajta - ideiglenes vagy végleges - rendezésnek összhangban kell lennie a szerb alkotmánnyal, illetve az ENSZ Biztonsági Tanács 1244-es határozatával (mindkét dokumentum Szerbia elidegeníthetetlen részévé nyilvánítja Koszovót és autonómiát irányoz elő számára az ország határain belül).

A belgrádi tárgyalási platformot körvonalazó dokumentum követeli a koszovói szerb közösség jogainak védelmét, ugyanakkor kimondja, hogy a szerb kormánynak folytatnia kell az eddig nyélbe ütött - a koszovói szerbek körében népszerűtlen - belgrádi-pristinai megállapodások végrehajtását, tárgyalások útján kell törekedni a tartós rendezésre, valamint, hogy Belgrád kész további engedményeket tenni. A párbeszédnek a koszovóiak jólétét, a térségbeli béke és stabilitás, illetve Szerbia és a régió európai jövőjét kell szolgálnia - áll a határozatban.

Ivica Dacic kormányfő még a parlamenti vita előtt cáfolta azokat a széles körben terjedő híreszteléseket, hogy a dokumentum megnehezítené a Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel folytatott tárgyalásait. Rámutatott arra, hogy a dokumentumban Szerbia először ismeri el egy koszovói albán etnikai hatóság létezését.

A parlamenti vita során Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője közölte, hogy pártjának képviselői támogatni fogják a dokumentumot, elsősorban nem a szövege miatt, hanem azért, mert Tomislav Nikolic államfő és Ivica Dacic miniszterelnök újfajta Koszovó-politikát folytat és bátorságot tanúsít, Szerbia pedig kezd szembenézni a valósággal. A politikus közölte, hogy teljes mértékben támogatja a koszovói szerbek autonómiáját, habár nem minden részlet világos számára.

"Ha valaki megérti a szerbeket ebben a nehéz történelmi pillanatban, hát azok a magyarok, mivel Magyarország 1920-ban elveszítette területének egy részét és azóta a magyarok harmada Magyarország területén kívül él. Habár tiszteletben tartjuk Szerbiát, mint országunkat, több generációnak kell felnőnie ahhoz, hogy begyógyuljanak a sebek, ha ez egyáltalán lehetséges, és ezt a legnagyobb jóindulattal mondom" - idézte a Pásztor Bálintont a Tanjug hírügynökség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hugo Chávez nincs kómában és fivére szerint javul az állapota

Az 58 éves elnökön tavaly december 11-én, nem sokkal az újraválasztása után végezték el a negyedik… Tovább olvasom