Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Március 15-én elkezdheti munkáját a pápaválasztó konklávé - grafikák

Március 15-én elkezdheti munkáját a konklávé, ha az előkészítési folyamatban minden rendben halad majd - mondta szerdán a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő.
Március 15-én elkezdheti munkáját a konklávé, ha az előkészítési folyamatban minden rendben halad majd - mondta szerdán a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Kifejtette: a 80 év alatti bíborosok pápaválasztó ülését, a konklávét (a szó jelentése: kulccsal összezárt) a pápai széküresedés után 15-20 nappal meg kell kezdeni. Mivel az üresedés időpontja eleve ismert (február 28.), ha minden rendben halad, március 15-én már össze is ülhet a testület - tette hozzá a szóvivő.

A pontos időpontot a vatikáni kongregációkban összeülő, a konklávét előkészítő bíborosoknak kell megjelölniük, akik megvitatják az egyház helyzetét, és kialakítják az új pápa személyének megválasztására vonatkozó szempontokat. A pápai széküresedés idején ugyanis a Vatikánban működő kongregációk - amelyek a civil minisztériumoknak felelnek meg - folyamatosan, a rendes ügymenet szintjén, megszokott módon végzik munkájukat.

Nagyításhoz kattinson a képre!
Nagyításhoz kattinson a képre!


Nagyításhoz kattinson a képre!
Nagyításhoz kattinson a képre!


Vatikáni szakértők felhívják a figyelmet: a legfontosabb funkciót ebben az átmeneti időszakban a bíborosi testület dékánja tölti be, vagy ha az már elérte a 80. életévet, úgy a legidősebb választásra jogosult bíboros. Ez utóbbi érvényes a jelen esetben, mivel Angelo Sodano betöltötte a 80. életévet. A bíborosi kollégiumot vezető bíboros addig irányítja csak a testületet, amíg az meg nem választja azt a biboros kamarást (camerlengo), akinek a feladata a Szentszék anyagi javainak és jogainak a gondozása, valamint a pápaválasztási ügyek koordinálása, irányítása.
Federico Lombardi szerdai sajtóértekezletén elmondta: XVI. Benedek február 28-án már délután öt órakor elhagyja Vatikán, és helikopterrel utazik a Castel Gandolfóban lévő rezidenciájára (itt lakik, amíg a későbbi lakhelyének, a Vatikán egyik kolostorának a fejújítási munkálatai befejeződnek). Hivatalosan azonban csak este nyolckor jelenti be lemondását.
A szóvivő azt is közölte: egyelőre nem tudja megmondani, hogy a trónról való leköszönése után Joseph Ratzinger milyen címet visel majd. Még csak feltételezésekbe sem kívánt bocsátkozni, hangsúlyozva: meg kell várni, míg az arra hivatott személyek hiteles módon adnak iránymutatást ebben a kérdésben.
XVI. Benedek leköszönése előtt még audiencián külön-külön fogadja Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnököt és Mario Monti miniszterelnököt.

Olvasóink írták

 • 3. Barii 2013. február 13. 18:57
  „@ 1. na

  Na még jó, hogy nem fűtél hozzá többet, pedig széles körű tájékozottságodról még nagyobb tanúbizonyságot tehettél volna...
  Na azért ha el tudsz vonatkoztatni a kicsit sem elfogult vallás- és egyházellenességedtől, akkor olvasgassál mielőtt ilyen ostobaságokat beírsz.

  http://hvg.hu/vilag/20130213_Megeroszakolta_es_megolte_5_eves_lanyat_”
 • 2. queenmargareth1 2013. február 13. 17:52
  „azért rohadt érdekes volt I. János Pál uralkodása és gyors halála...”
 • 1. na 2013. február 13. 16:39
  „Az iszlámban nem hallottam még pedofil imámról!!!
  Többet nem is fűznék hozzá..............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az S&P leminősítette Szlovéniát

Leminősítette Szlovéniát szerdán a Standard & Poor's: az ország elsőrendű A államadós besorolását… Tovább olvasom