Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Marine Le Pen megerősítette a szélsőjobboldal társadalmi befolyását

Egy évvel azután, hogy Marine Le Pen átvette apjától a Nemzeti Front (FN) elnökségét, megerősödött a szélsőjobboldali gondolatok hatása és elfogadottsága Franciaországban. Elemzők szerint a szélsőjobboldali politikus lehet az áprilisban és májusban esedékes elnökválasztás nagy meglepetése.
A Le Monde című napilap csütörtök délután megjelent számában közzétett TNS-Sofres-felmérés szerint a franciáknak közel harmada magáénak vallja az FN eszméit (kilenc százalékkal többen, mint egy évvel ezelőtt), s több, mint egynegyedük kívánatosnak tartja, hogy Marine Le Pen, az FN jelöltje bejusson az elnökválasztás második fordulójába. Az FN által hirdetetett eszméket a franciák 62 százaléka utasítja el - az arány még soha nem volt ennyire alacsony. Tavaly még tíz százalékkal többen nem értettek egyet a szélsőjobboldali gondolatokkal.

A megkérdezettek fele úgy véli, hogy Le Pen nem fog bejutni a második fordulóba, 36 százalék szerint viszont van esélye rá. A jelenlegi államfő, a konzervatív Nicolas Sarkozy és a szocialista jelölt, Francois Hollande ellen egyaránt kampányoló FN-elnök a felmérések szerint a szavazatok 17-20 százalékával a harmadik helyen végezne az elnökválasztás első fordulójában, ha a következő vasárnapon tartanák a választást.

2002-ben az FN akkori elnökének, Jean-Marie Pennek úgy sikerült Jacques Chirac mellett a második fordulóba jutnia, hogy azt a közvélemény-kutatások nem jelezték előre. Elemzők és hírmagyarázók ezért folyamatosan figyelik, hogy Marine Le Pennek sikerülhet-e megismételnie, illetve túlszárnyalnia apja teljesítményét.

A felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a 43 éves jogász végzettségű pártvezérnek egy év alatt sikerült változtatnia az FN addigi nacionalista és idegengyűlölő imázsán. A pártelnök olyan modern nőt testesít meg, aki apjával ellentétben nem foglalkozik hazája múltjával, szívesebben beszél társadalmi és gazdasági kérdésekről, s kerülve a nyíltan rasszista megszólalásokat, szalonképesebbet képet alakított ki magáról, mint az apja.

Marine-t a tavalyi 46 után idén a franciák 45 százaléka látja egy "idegengyűlölő és nacionalista szélsőjobboldali" formáció képviselőjének. A megkérdezettek 41 százaléka szerint azonban inkább "egy hagyományos értékekhez kötődő, patrióta párt" vezetője, s ez négy százalékos javulást jelent egy év alatt.

A megkérdezettek 11 százaléka teljesen egyetért a Le Pen-lány megállapításaival és javaslataival, ez négy százalékkal több, mint tavaly. Egyharmaduk szerint az FN elnöke jól látja a helyzetet, de rossz válaszokat ad. Negyvenhét százalék pedig nem ért egyet sem a diagnózissal, sem a megoldásokkal. Ez utóbbiak kilenc százalékkal többen vannak, mint 2011 januárjában.

A franciák 40 százaléka helyesli, hogy Le Pen a hagyományos értékek védelmében foglal állást, 35 százalék egyetért a közbiztonságról és az igazságosságról vallott felfogásával, 27 százalék a politikai elitet bíráló mondatait, 25 százalék pedig a bevándorlókat és az európai helyzetet kritizáló kijelentéseit is támogatja.

Az FN-ről a franciák 53 százaléka véli úgy, hogy veszélyt jelent a demokráciára, ez három százalékkal kevesebb, mint tavaly. A megkérdezettek 39 százaléka szerint semmilyen veszélyt nem jelent a szélsőjobboldal.

Az FN szavazóbázisát elsősorban a munkásrétegek és a vidéki lakosság teszi ki, de a felmérések szerint egyre népszerűbb a fiatalok és a keresztény meggyőződésű szavazók körében. Az iszlám társadalmi szerepéről a konzervatív kormány kezdeményezésére folytatott társadalmi vita ugyanis jelentős visszhangra talált: a franciák 51 százaléka szerint "Franciaország túl sok jogot biztosít az iszlámnak és a muzulmánoknak". Marine Le Pen keményvonalas álláspontot képvisel a bevándorlással és az iszlámmal kapcsolatban is.

A 2007-es elnökválasztás Nicolas Sarkozy azért tudta biztos fölénnyel megnyerni, mert már az elő forduló előtt meg tudta szólítani az FN-szavazókat, akiknek egy jelentős része rá szavazott. Az idei elnökválasztás tétje is ugyanez lesz, és nagyban meghatározhatja Marine Le Pen eredményét. A felmérések szerint azonban arra semmi esély nincsen, hogy a szélsőjobboldali jelöltből elnök legyen, s azt a felmérés szerint a franciák kétharmada nem is szeretné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes terjedelmében közzéteszik az auschwitzi vázlattömböt

Teljes terjedelmében közzéteszik az úgynevezett auschwitzi vázlattömböt, amelyben egy ismeretlen… Tovább olvasom