Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Másfél hónapig is eláll a genetikailag módosított sárgadinnye

Mexikó/Berlin - Negyvenöt napig eltartható sárgadinnyét állítottak elő mexikói biológusok.
A génmódosított gyümölcs amellett, hogy tovább eltartható, sokkal zamatosabb és tömörebb a húsa, mint a hagyományos, természetesen kifejlődött dinnyének.

A mexikói nemzeti politechnikai intézet kutatóközpontjának munkatársai felfedezésükért megkapták az idei élelmiszertechnológiai díjat Mexikóban.

"Eljárásunk segítségével a gyümölcs normál tartóssága anélkül ötszörözhető meg, hogy megpuhulna vagy elveszítené formáját" - mondta el Miguel Engel Lim, a kutatócsoport vezetője. Egy hagyományos sárgadinnye csak tíz napig tartható.

A tudósok a sejtfalakban lévő zsírsavak lebontásáért felelős proteint kapcsolták ki. Korábban felfedezték, hogy ez a protein a növekvő csírában még inaktív. Hogy kísérleteik leginkább valóságszerűek legyenek, a génmanipulált gyümölcsöket 21 Celsius fokon tárolták.

Ezzel a módszerrel a többi, sok gyümölcshússal rendelkező gyümölcs, például az eper vagy a papaya tartóssága is meghosszabbítható.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2010. október 22. 10:25
    „Jó étvágyat hozzá!
    Én meghagyom másnak.
    Egyébként alighanem bealkonyul a "rögbi"labda gyártóknak, ha ez a dinnye tényleg ilyen ellenálló...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holokauszt-túlélők perlik a magyar államot, a MÁV-ot és a Rail Cargo Hungariát Washingtonban

Washington - Holokauszt-túlélők és hozzátartozóik keresetet nyújtottak be csütörtökön Washingtonban… Tovább olvasom