Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Másfél milliárd fontért gazdát cserélt a Harrods

Gazdát cserélt a világ leghíresebb luxusáruháza, a londoni Harrods, amelyért másfél milliárd fontot (csaknem 450 milliárd forintot) fizetett a katari uralkodó család befektetési társasága.
Az előkelő londoni Knightsbridge kerületben emelkedő, patinás piros téglás áruház extravagáns pompájáról - és nem kevésbé extravagáns árairól - legalább annyira híres, mint eddigi tulajdonosáról, Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnásról.

Fayed, aki a párizsi Ritz szállónak is tulajdonosa, az utóbbi években azzal keltette a legfőbb feltűnést, hogy fia, Dodi és a néhai Diana hercegnő meggyilkolásával vádolta a brit királyi családot, a kormányt és a titkosszolgálatokat.

Dodi Fayed és Diana - Károly brit trónörökös akkor már elvált egykori felesége - 1997-ben, autószerencsétlenségben vesztette életét Párizs központjában.

A kocsi, amelyet az idős Fayed tulajdonában lévő párizsi Ritz biztonsági főnöke vezetett, és amelyet fotósok hada üldözött motorkerékpárokon, az egyik párizsi aluljáróban pillérnek csapódott. Diana, Dodi Fayed és a sofőr meghalt, csak a hercegnő testőre élte túl a balesetet.

A szerencsétlenséget a hivatalos francia, majd a brit rendőrségi és bírósági eljárások is egyértelműen a sofőr ittassága okozta balesetnek minősítették. Mohamed Fayed azonban - aki szerint Dodi és Diana házasságot tervezett - soha nem tágított attól a meggyőződésétől, hogy merénylet történt.

A Harrods története 1834-ig nyúlik vissza, amikor Charles Harrod Kelet-Londonban élelmiszer-nagykereskedést nyitott. A szerény vállalkozásból kinőtt luxusáruház 1905 óta működik jelenlegi helyén és épületében.

Az áruházat 1985-ben szerezték meg a Fayed-fivérek, 615 millió fontos, máig vitatott hátterű ügylet keretében. Az ügyben a brit kormány hosszas vizsgálatot is folytatott, és az ennek során feltárt szabálytalanságok sora volt a fő hivatkozási alap arra, hogy a brit hatóságok rendre elutasították az évtizedek óta Nagy-Britanniában élő Mohamed Fayed brit állampolgársági kérelmeit.

A Harrods-csoport új tulajdonosa szombattól a Qatar Holdings, a katari uralkodócsalád által kezelt állami vagyonalap, a Qatar Investment Authority befektetési részlege. A Qatar Holdings vezetője az emírség miniszterelnöke, aki szombaton személyesen írta alá Londonban az adásvételi szerződést.

A társaság más nagy európai cégekben is komoly befektetésekkel bír; a cég például a Volkswagen autóipari csoport harmadik legnagyobb részvényese.

Mohamed Fayed a hivatalos indoklás szerint azért adott túl a Harrodson, mert vissza akar vonulni, hogy több időt tölthessen családjával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíria hajlandó folytatni a béketárgyalásokat Izraellel

Szíria török közvetítéssel hajlandó folytatni a béketárgyalásokat Izraellel, amelyről még nem tudni,… Tovább olvasom