Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Medvegyev csökkenti a rendőrség létszámát

A rendőrség létszámának 20 százalékos csökkentéséről írt alá rendeletet csütörtökön Dmitrij Medvegyev orosz államfő.
Az "Intézkedések az Oroszország Föderáció belügyi szervei munkájának javítására" című rendeletben Medvegyev a létszámcsökkentés végrehajtására határidőként 2012. január 1-ét jelölte meg. Az utasításban megbízta a kormányt, hogy tegyen javaslatot a belügyi dolgozók bérezésének megreformálására: ez alighanem a fizetések emelését jelenti, s a határidő 2011. január 1.

A rendelet előírja a belügyminisztérium főosztályai számának jelentős csökkentését, és a belügyi szolgálatra való alkalmazás rendjének átdolgozását, a pszichológiai alkalmassági vizsgálatok bevezetését. Végül az elnöki utasítás korrupció-ellenes intézkedéseket irányoz elő a rendőrség soraiban. Jelenleg az orosz rendőrség és a belügyi katonaság, a különböző kommandók létszáma mintegy 1,4 millió fő, vagyis több, mint a fegyveres erőké. Oroszországban minden nagyobb tömegmegmozduláshoz, de még a legkisebb ellenzéki tüntetésekhez is nagy létszámú rendőrség vonul ki, s a rendfenntartó erők alkotják az államháztartás egyik legjelentősebb tételét. Az államfő utalt rendelkezésében arra, hogy az utóbbi időben erősen megszaporodtak az olyan esetek, amelyekben rendőrök követtek el törvénysértést, s ez a közvéleményben felháborodást váltott ki.

Medvegyev arra is rámutatott, hogy a belügyi szervek struktúrája, tevékenységük szervezése, káderállománya, pénzügyi, továbbá anyagi-műszaki felszereltsége nem felel meg a kor követelményeinek és korszerűsítésre szorul. Az államfő csütörtökön adott tévéinterjújában ígérte a még a szovjet időkből örökölt, s az elmúlt hónapokban számos botrányt kiváltó orosz igazságügyi rendszer, a börtönök és a rendőrség megreformálását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az IMF haszna nő a válságfinanszírozáson

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üzemi bevételeinek és kiadásainak egyenlege várhatóan körülbelül 688… Tovább olvasom