Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Medvegyev: majdnem kész az új START-szerződés

Az orosz elnök szerint a moszkvai és a washingtoni szakértők már csaknem kidolgozták az új START-szerződést, a dokumentum 95 százalékával már elkészültek.
Dmitrij Medvegyev vasárnapi sajtótájékoztatóján Krasznaja Poljanában (Dél-Oroszország) úgy fogalmazott, hogy "a tárgyalások rendben folynak, a kérdések 95 százalékát egyeztették".

"Azt hittem, hogy hosszabb ideig fogunk egyezkedni, de fél év alatt megalkottuk az egyezmény magvát" - mondta az orosz elnök. Hangsúlyozta derűlátását az új egyezmény létrejöttét illetően. Felhívta a figyelmet arra, hogy Barack Obama elnökkel együtt világosan kijelölték a határokat, azt, hogy hogy ki miben engedhet.

Dmitrij Medvegyev szerint az orosz fél a tárgyalások során mindenképpen felveti az amerikai rakétavédelmi rendszer létrehozásának kérdését. "Csalárd dolog lenne beszélni a hadászati nukleáris erőkről, kihagyva a rakétavédelmet" - mondta Medvegyev, s megjegyezte, hogy az atomtöltetű rakéták felbocsátása maga után vonja az ellenrakéták felbocsátását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a START-szerződésről szóló tárgyalások február elején folytatódnak, s a fennmaradó kérdéseket gyorsan rendezik.

Az 1991-ben aláírt START-1 szerződés hatálya december 5-én járt le. A felek az egyezmény lejártakor közölték, hogy érvényben lévőnek tekintik mindaddig, amíg alá nem írják, illetve amíg nem ratifikálják a fegyverkészletek további csökkentéséről szóló megállapodást. Az új START-szerződés a hordozóeszközök és a nukleáris robbanótöltetek számának további csökkentését irányozza majd elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehországban hárman fagytak meg a hidegben

Egyre alacsonyabbra ereszkedik a hőmérő higanyszála Csehországban, ahol vasárnap hárman fagytak meg… Tovább olvasom