Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Medvegyev nem fog megkegyelmezni Hodorkovszkijnak

Dmitrij Medvegyev már nem fog megkegyelmezni Mihail Hodorkovszkijnak, a Yukos cég börtönben ülő volt vezetőjének.
Dmitrij Medvegyev orosz államfő, aki májusban adja át hivatalát az elnökválasztáson győztes Vlagyimir Putyinnak, már nem fog megkegyelmezni Mihail Hodorkovszkijnak, a Yukos cég börtönben ülő volt vezetőjének - közölte kedden Mihail Fedotov, a Kreml emberi jogi tanácsának vezetője.

A tanács alkotmányjogászok egy csoportját kérte fel arra, hogy vizsgálják meg az elnök kegyelmi jogkörét, s ők arra a következtetésre jutottak, hogy az államfőnek joga van megkegyelmezni egy elítéltnek abban az esetben is, ha utóbbi nem kért kegyelmet tőle - mondta el Fedotov az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva.

"Medvegyev elnöknek azonban más a véleménye a kérdésben" - tette hozzá.

Hodorkovszkijt, Oroszország egykor leggazdagabb emberét, a moszkvai vezetés kemény bírálóját, valamint üzlettársát, Platon Lebegyevet 13 és fél évi börtönbüntetésre ítélte a bíróság 2010-ben, de ebbe beleszámít a nyolc év vizsgálati fogság. A két elítélt mind a mai napig nem hajlandó kegyelmet kérni, mert ártatlannak vallják magukat.

"Medvegyev ezáltal bebizonyította, hogy függ Putyintól, aki viszont pánikszerűen fél a fiamtól" - jelentette ki a francia hírügynökségnek nyilatkozva Marina Hodorkovszkaja, a volt Yukos-vezető anyja.

"Az államfő azzal, hogy nyilvánosan lemond a kegyelmi jogkör gyakorlásáról, amelyet pedig az alkotmány garantál neki, önként korlátozza saját hatalmát" - mondta Jurij Smidt, Hodorkovszij ügyvédje.
Medvegyev 2009-ben kijelentette, hogy csak abban az esetben gondolkodik el a kegyelem megadásán Hodorkovszkijnak, ha ő kéri azt, elismerve a bűnösségét.

A Yukos és volt vezetője elleni büntetőjogi eljárásra sok megfigyelő úgy tekint, hogy az egy leszámolás volt, mert Putyin meg akart szabadulni egy gazdag és befolyásos bírálójától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítette légi közlekedési tilalmi listáját az EU

További két országot vette fel az EB a légi közlekedési tilalmi listájára. Tovább olvasom