Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Medvegyev: Senki sem kérdőjelezheti meg népünk hőstetteit

Felháborodásának adott hangot az orosz elnök pénteken, mert szerinte egyre többször próbálják meghamisítani a II: világháború történetét.
Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy "nemzete hősiességét soha nem lehet kétségbe vonni". Az államfő egy nappal a szombati Győzelem Napja előtt beszélt saját videóblogjában. "Egyre határozottabb, egyre rosszindulatúbb és agresszívabb kísérletek történnek a hamisításra"- mondta az orosz államfő.

Nyugati történészek évtizedeken át azzal ingerelték az oroszokat, illetve a néhai Szovjetuniót, hogy rámutattak a diktátor, Sztálin katasztrofális stratégiai hibáira a világháború idején és a Vörös Hadseregben végzett véres tisztogató kampányaira - írja az AFP. A francia hírügynökség hozzáteszi: az elmúlt években, Lengyelországban, Ukrajnában, és a balti köztársaságokban rendre megünnepelték az egykori szovjetellenes ellenállást, ami dühítette a Kremlt. De senki nem vitatta a szovjet nép szenvedéseit a II: világháborúban, amelyben több mint 8 és fél millió katona és 27-28 millió civil halt meg - írja az AFP.

Medvegyev azt mondta a "történelmi igazság megvédéséről", hogy "nehéz, és őszintén szólva, időnként már kellemetlen is, de ezt kell tenni." A május 9-i Győzelem Napját katonai felvonulással ünnepelték a moszkvai Vörös téren minden évben, még a Szovjetunió széthullása után is. Később azonban elmaradtak a díszszemlék, de Vlagyimir Putyin, az előző államfő és jelenlegi kormányfő utasítására tavaly ismét megtartották a parádét.

Olvasóink írták

 • 19. floridaimagyar 2009. május 11. 04:51
  „En nem kerdojelezhetem a szovjet hadsereg hosiesseget kedved elvtarsak. Hogyan is kezdodott a masodik vilaghaboru??? Azzal kedves elvtarsak, hogy a dicso Oroszorszag es Nemetorszag egyutt lerohanta Lengyelorszagot. Ezek soha sem felszabidatni akartak... Es USA szerintem nem azert keveredett bele mert fel akarta szabitani Europat, sot egy ideig szerintem meg csak elneztuk a nemeteket. USA azert keveredett bele mert amikor Japan megtamadta Kinat ha USA hagyta volna, akkor Japan lett volna az ur az egesz Csendes-ocean felett. Medvegyev elvtars is nagyn demokratikus - megszavaztatta hogy 2x4 ev helyett 2x6 - ig lehessen hatalmon, szoval o meg Putin valoszinuleg sokat tanultak Lenintol es Sztalintol.”
 • 18. comet 2009. május 09. 21:41
  „és még egy dolgot nem szabad elfelejteni- az orosz hadsereg nyomására nagy szüksége volt a szövetséges haderőknek, főleg amikor Olaszországban elakadtak. Azok a katonák akkor felszabadítani jöttek Kelet-európát, hogy később mi lett ebből, arról az a nagyhatalmi politika tehet (USA, Angia,SU) amelyik felosztotta a világot. A pusztítást és civil áldozatok számát tekintve Truman is dobogós, és a két japán nagyvárosra ledobott atombombája a legsújosabb háborús bűnök közé tartozik.”
 • 17. floridaimagyar 2009. május 09. 19:01
  „Ki olt tobb embert Hitler vagy Sztalin? Szerintem azok ketten versenyeztek, es mindketten meg akartak donteni a Guiness Recordokat. Aztan hodito versenyt is akartak jatszani es az is kb dontetlenben vegzodott, mert mindketten jo nagy teruletet hoditottak meg. Nem tudom mi volt tobb sziberiai munkatabor vagy nemet kinzotabor, de az is szoros verseny volt. A kulonbseg az volt hogy Hey Hitler helyett Jonapot Elvtars -at kellett mondani es Hitler szobor helyett Lenin szobraink voltak. Nemet helyett oroszt tanultunk, es Lada-t vezettunk meg zsigulit. Nemet sor heyett vodka... Igy is ugy is el lettunk volna nyomva. Koszonjuk az orosz hostetteket?!?!?!”
 • 16. comet 2009. május 09. 15:27
  „13. amikor Tolnára bevonultak az oroszok két katona összeveszett, és az egyik lelőtte a másikat. A tiszt odament és lelőtte a vétkes katonát, mindjárt el is temették őket a közeli templom kertben.
  Anyám akkor 2 éves volt, neki rendszeresen tejet hordtak a szomszédban állomásozó orosz katonák.
  Amikor öregapám hazajött gyorsan beállt az újra szerveződő magyar seregbe. Az Oroszok megkérdezték tőle, hány oroszt ölt meg. Megmondta hogy sokat (géppuskás volt), de akkor már nem bántották, csak legyintettek.
  A háború mocskos dolog, ami lényegében a gyilkolásról szól. A németekről amúgy az a hír járta magyar katonák között, hogy Oroszországban a csecsemőket szuronnyal szedték ki a kosárból. Jelenleg folyik 4 katona pere az USA-ban akik megerőszakoltak egy 14- éves lányt majd megölték a hugával és szüleivel együtt. Minden hadseregben vannak degeneráltak, ezekről általánosítani nem lehet.”
 • 15. apátfalvifaszagyerek 2009. május 08. 20:54
  „most itt nem az a kérdés, hogy a náci illetve a komcsi diktatúra volt-e a jobb, mert mind2 rossz volt... a szovjetek megfékezték a nácikat, és a helyére tették be a szocialista berendezkedést, amely vkinek kedvezett, vkinek pedig nem... annak a zsidónak, aki a pincében bulkált hónapokig, meg kinyírták a családját, annak egyértelműen felszabadulás, akinek meg megerőszakolták a ruszkik a lányát, meg elvették minden vagyonát, annak meg rohadt megszállás... nem lehet e téren egységes véleményre jutni, mert mindenkinek mást jelent. Viszont azt meg ne mondja senki, h az oroszok közül mindenki aljas volt, mert én olvastam olyan sztorit is, h az 1ik hadifogolynak megsérült a lába, az orosz meg felültette a lovára, és ő maga inkább gyalogolt... maradjunk annyiban, h a szovjet nép tényleg rengeteg hőstettet véghezvitt a háborúban, mert amit a mocskos nácik azzal az országgal megcsináltak, az nem volt semmi... de persze a szovjeteket se kell félteni, azok is csináltak "szép" dolgokat a megszállt (vagy felszabadított? :P ) országokban... viszont a megnemtámadási szerződést nem ők szegték meg... A történelemtagadás engem is rohadtul idegesít, igaza van Medvegyevnek, rengetegen vannak, akik csak úgy letagadnak 1 történelmi tényt (a legtöbb szélsőjobbos okostóni is ilyen)”
 • 14. flexsnake 2009. május 08. 20:04
  „13. Egyáltalán nem menekülő tisztekre gondoltam. Vannak tudósok akik egyszerűen ,,eltűntek". Egész pontosan egy olyan helyre szállították őket ahová rendszeresen építőanyagot hordtak. Valami épült. Lényegtelen.

  Mikor a németek bejöttek, itt szegeden bementek egy házba ez az az utca aminek a neve nem változott még a szovjetek után sem, és kihúztak két embert , főbe lőtték őket. Nem volt indok rá. Nem beszéltek magyarul a katonák. Majd egyik éjszaka jött egy autó egy tiszt és katonák. Bementek a házba és elvittek embereket. Minden éjszaka jöttek. A mai napig nem tudni mi lett velük, de gyanítom hogy nem éltek sokáig.
  kezdetben vásároltak a katonák, illetve odadobták a saját kis pénzük és elvitték amit akartak. Majd már semmit nem adtak. Végül bementek az üzletbe és kivégezték a boltost. Abban az utcában volt aki felkötötte magát mert nem akarta hogy lelőjék. Egy bűnük volt, zsidók voltak. Ellátták az embereket áruval, munkát adtak és mikor az első boltost kirángatták a boltjából az emberek odaálltak hogy ne vigyék el. Ott lőtték le a helyszínen. Ezek a nácik. Akik pacsipajtásaid voltak másnap embereket lőttek tarkón azért mert nem tetszett a képük. Ne mosdasd őket.
  Ha nincs államosítás ma egy ház és 2 üzlet volna az enyém és mégis azt mondom, felszabadítottak. Mert lehet nem élnék ha akkor ezeket az őrülteket nem fékezik meg. Pedig még zsidó sem vagyok. Sőt egyik ősöm német.
  És mégis gyűlölöm a nácikat az újakat is.”
 • 13. Mathiasking 2009. május 08. 18:24
  „9. hozzászólás flexsnake 2009.05.08. 14:49

  T. Flex!

  Az amerikai és szovjet csapatoknak voltak speciális alakulatai, melyek a náci Németország szürkeállományát volt feladatuk saját hazájukba menteni. Nem kellett a tengeralattjáróknak üresen mennie. Azokon leginkább a náci vezetőket menekítették.

  Még egy dolog, amit átéltem: Amikor a szovjet haderők elfoglaltak egy települést, szabad volt a fosztogatás. De ez semmi, ahhoz képest, amit a szovjet GPU alakulatai csináltak. Nem írom le, de láttam a saját szememmel az eredményt. A lényege: saját katonáit lőtte agyon minden parancs és indok nélkül. Nem egy halott orosz kiskatonát láttam tarkólövéssel. A németek pedig sehol a környéken nem voltak!”
 • 12. Mathiasking 2009. május 08. 18:17
  „6. hozzászólás Logaritmus 2009.05.08. 14:19

  Elmesélnék egy velem megesett történetet:

  1943-ban történt. Szüleim jó módú vendéglátó ipari magán emberek voltak. Rendelkeztek étteremmel, fogadóval, kocsmával és sörözővel. Német katona tiszteket szállásoltak el a megszállás ideje alatt. Ami biztos: minden nap kalácsot, margarint és kakaót reggeliztem, ünnepekkor ajándékot kaptam, a szállásért és kvártélyért rendesen fizetett a náci Németország! Ezzel szemben 1944-ben bejöttek a "felszabadító" orosz hordák. Nem hogy kenyér nem volt naponta, de még az életünket kellett féltenünk nap, mint nap. Mindent elraboltak, elvittek, a személyzet 2 tagját megerőszakolták. Ezek után merje valaki azt mondani nekem, hogy jó dolog volt a felszabadítás és milyen jó az orosz fennhatóság alatti élet. Az 1952-53-as államosításról már nem is kívánok megemlékezni, mert az maga a rablás állami megrendeléssel és végrehajtással. Amennyiben feljelentést kívántál volna tenni, elvitt a fekete autó este.

  Ennyit a szovjetek jótékony tevékenységeiről.”
 • 11. achilleus 2009. május 08. 15:29
  „9. hozzászólás flexsnake 2009.05.08. 14:49 Ezzel megint csak egyetérteni tudok:
  "Nem a rendszer volt hős, nem az állam, hanem azok a kiskatonák, akik azt sem tudták milyen országokat mentenek meg, mégis belegyalogoltak a golyózáporba. Ők hősök akkor is, ha ezt nem akarják tudomásul venni.
  És hős volt a másik kiskatona is azon az oldalon, ami vesztett, mert nem tehetett róla, hogy besorozták a seggét, és ő is csak áldozat volt. Még ha ellenség is volt, de elesett azért, hogy most sok másik ember éljen."”
 • 10. SP 2009. május 08. 14:54
  „DM """Medvegyev: Senki sem kérdőjelezheti meg népünk hőstetteit.Felháborodásának adott hangot az orosz elnök pénteken, mert szerinte egyre többször próbálják meghamisítani a II: világháború történetét.""""
  A hőtett tagadást a világ elítéli, a hőstett tagadás bűncselekménynek számít majd?”
 • 9. flexsnake 2009. május 08. 14:49
  „7. nem lett volna évtizedes nácizmus.... még az utolsó pillanatban is szállították a német tengeralattjárók a tudósokat. Ami már csak a határtudományok témakörében fordul elő a történelmi visszatekintésekből meg kimarad. HA sikerült volna a nagy terv és ennek csak az első állomása volt az atombomba kifejlesztése akkor ma már nem lenne kivel társalogni. Hitler a tudományt ötvözte a misztikummal amit addig senki nem csinált még, számtalan dolgot használunk ma ami ez az ötvöződés nélkül nem létezne. Ha nem kezd lerohanni mindenkit, ha nem akarja iga alá hajtani az embereket és nem gyilkol, ma más világ lenne. De beteg volt. Ezt a betegséget meg kezelni kellett.
  Minden háborúnak vannak áldozatai, vannak minden katonai hadműveletnek fekete pillanatai. De a szovjet károkozás mellett nem felejthető el hogy mégis felszabadítók voltak. Nem a rendszer volt hős nem az állam hanem azok a kiskatonák akik azt sem tudták milyen országokat mentenek meg, mégis belegyalogoltak a golyózáporba. Ők hősök akkor is ha ezt nem akarják tudomásul venni.
  És hős volt a másik kiskatona is azon az oldalon ami vesztett mert nem tehetett róla hogy besorozták a seggét és ő is csak áldozat volt. Még ha ellenség is volt, de elesett azért hogy most sok másik ember éljen.”
 • 8. gerbera 2009. május 08. 14:39
  „Ez hős tett???


  * Rózsás János: Keserű ifjúság, 1986, München
  * Rózsás János: Éltető reménység, 1987, München
  * Rózsás János: Duszja nővér, 1995, Nagykanizsa
  * Rózsás János: Leventesors, 2005, Nagykanizsa
  * Karig Sára: Sarkövezet, 1995 (A vorkutai lágerben írt versek)
  * Galgóczy Árpád: A túlélés művészete, Valo Art, 2007
  * Galgóczy Árpád: Fények a vaksötétben, Valo Art, 2008
  * Szebeni Ilona: Merre van a magyar hazám? 1991; Haza fogunk menni. Kényszermunkán a Szovjetunióban

  1944-49, 1993

  * A szovjet kommunizmus áldozatai
  * Malenykij robot

  ülső hivatkozások [szerkesztés]
  Commons
  A Wikimedia Commons tartalmaz Gulag témájú médiaállományokat.

  * A magyar Gulag-áldozatok emlékére
  * Memorial.ru
  * Az Orosz Föderáció büntetésvégrehajtási rendszere 1917-1930 között
  * A Szovjetunió büntetésvégrehajtási rendszere 1929-1960 között
  * A GULAG legfontosabb táborainak térképe
  * GULAG, Fénykép album
  * Málenykij robot - Kárpátaljai magyarok a szovjet kényszermunkatáborokban

  * Gereben Ágnes: Beszélgetések a Gulagról, Helikon Kiadó, Bp., 2008 (428 o. 2990 Ft), vö. http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=22457
  * Adorján Sándor: Halál árnyékában, 1993, magánkiadás
  * Mong Attila: János vitéz a Gulagon. Helikon Kiadó (2008)
  * Varga Albert: Rab voltam a Hortobágyon - Árkustanya

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Gulag

  Nemzet hős volt a vezérei gyilkosok,
  Több mint 100 millió embert gyilkoltak le, fél Európát nyomorba taszították,kifosztották.

  Nem kell fényezni az orosz gyarmatosítókat,ha Magyarországot nem dobják oda a vörös gyilkosonak ,akkor az országunk Ausztria szintjén élne,ahova a kommunisták befészkelték magukat ott leromboltak minden müködő gazdaságot, nyomort,adósságot hagytak maguk után, Itt van a megyesí-gyurcsány-bajnai kormányok ,mind kommunista növendékek ,kinevelt ország rombolók. de ők szeretnek jól élni,némelyik ugy néz ki mint dörögi ,nem fér már a saját bőrében,kulákok.

  http://gulag.lap.hu/

  http://www.hazankert.com/05jun5.html

  OLVASNI,OLVASNI,OLVASNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. wargaborka 2009. május 08. 14:23
  „vagy amerikai fennhatóság alá kerültünk volna?? egyedül nem nyert volna németország.. ha nem lettek volna ruszkik, akkor is kikapnak előbb utóbb.. de ha nem akkor meg 45 év kommunizmus helyett lett volna néhány év(tized) nácizmus. nagy különbség nem hiszem h lett volna. hitler után felpuhult volna ugyanúgy a rendszer mint a komcsiknál. egyik diktatúra helyett lett volna a másik. ezért nem kellene nyomatni ezt a felszabadító szöveget mert jó nagy ba***ság.”
 • 6. Logaritmus 2009. május 08. 14:19
  „Szar volt a német megszállás, szar volt a szovjet megszállás = a háború szar dolog.”
 • 5. aranka2 2009. május 08. 14:14
  „Félve kérdezem, hogy a nők tömeges megerőszakolását, a polgári lakosság kirablását is a hőstettek közé sorolják?
  Egyébként felszabadították Magyarországot, nélkülük ma német kolóniák virágoznának az Alföldön, az ázsiai barbár magyarok (Hitler szóhasználata, én csak idézem) megmaradt töredékei meg kazahföldi táborokban tengődnének.”
 • 4. flexsnake 2009. május 08. 13:31
  „Ha nincsenek az oroszok, ma már nem élne ember a földön, ez tény. Hitler célja volt hogy az egész bolygót leigázza és annak egyértelműen az emberiség kihalása lett volna a végkifejlete. A II. világháborúban a szovjetek jelenléte és hadműveletei nélkül már a sok neonáci sem élne. Ezért akár tetszik akár nem ezek hőstettek voltak.
  Csak a nácik kérdőjelezik meg.”
 • 3. Mathiasking 2009. május 08. 13:21
  „Ne sokat firtassuk a Szovjetunió és Oroszország dícsőségét! Néhány dolog ami a nagy gaztettek közé tartozik és az idők során igazolta a nagy hazugságot:

  - Katyn, a lengyel katonák kivégzése
  - Romanov család kiírtása
  - Sztálin népírtásai (krími tatárok, fehéroroszok, litvánok, kazahok, stb.)
  - malenkij robot, a háborús jóvátétel fejében
  - 1956 Magyarország
  - 1968 Csehszlovákia
  - 1980 Lengyelország
  - 1979 Afganisztán
  - napjainkban Grúzia

  és még sok minden amit nem hoznak nyilvánosságra.”
 • 2. zeitgeist 2009. május 08. 12:38
  „Énis valószínűnek tartom hogy félre vagyunk vezetve az egész történelemmel...a történelem mindig relatív és az aktuális hatalom írja tehát azt írnak amit akarnak...kíváncsi vagyok hogy 10 év múlva a gyerekeim mit tanulnak majd 2000-2010 ről a suliban..”
 • 1. wargaborka 2009. május 08. 11:02
  „persze, ünnepeljük meg h szétb***ták az országot 45 év alatt.. hihetetlen.. hány emberélet szárad a lelkükön és van pofájuk "igazságot" keresni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kígyófej a vendég brokkolijában

Kígyófejet talált a tányérján egy amerikai étteremlánc New York-i üzletében egy ebédre készülő… Tovább olvasom