Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Medvegyev szerint semmis a szerződés

Oroszország - Oroszország semmisnek tekinti a gázszállítás ellenőrzéséről szóló, európai közvetítéssel létrejött szerződést ukrán változtatások miatt - közölte vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz elnök az orosz külügyminiszterrel folytatott, televízióban mutatott beszélgetésen.
Ukrajna vasárnap hajnalban jelentette be, hogy aláírta az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfőjének közvetítésével létrejött szerződést, amelynek értelmében ukrán, orosz és európai megfigyelők is ellenőrizni fogják a gázszállítást Ukrajnán keresztül.

Oroszország azért tekinti semmisnek a szerződést, mert azt az ukrán fél kézzel írt kiegészítéssel látta el a már az orosz fél által aláírt szerződést. Az orosz elnök korábban jelezte, hogy csak akkor indítják el Ukrajnán keresztül az Európának szánt gázt, ha minden fél aláírta a szerződést, amelynek szövege teljesen megegyezik az Oroszország által aláírt szerződéssel, és a megfigyelők a helyükön vannak.

A kiegészítés miatt "kénytelenek vagyunk magunkra nézve érvénytelennek tekinteni az aláírt szerződést" - közölte az orosz elnök. Amíg a szóban forgó kiegészítést nem változtatják meg, Moszkva azt nem alkalmazza.

Az EU szerint nincs ok a késlekedésre

Az Európai Bizottság vasárnap közölte, hogy nincs ok az Európába vezető gázcsapok zárva tartására, mivel minden fél kapott másolatot a gázszállítás ellenőrzéséről szóló szerződésből.

Ezzel ellentmondtak a Gazprom orosz gázóriás közlésének, amely szerint Ukrajna még nem jutatta el hozzájuk az aláírt szerződés másolatát, és így nem tudják elindítani az Európának szánt földgázt.
Ukrajna vasárnap hajnalban jelentette be, hogy aláírta az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfőjének közvetítésével létrejött szerződést, amelynek értelmében ukrán, orosz és európai megfigyelők is ellenőrizni fogják a gázszállítást Ukrajnán keresztül.

A Gazprom azonban arra hivatkozva, hogy nem kapták meg az aláírt szerződés másolatát, nem nyitotta meg a gázcsapokat. Az ukrán elnök energiaügyi megbízottja "hazugságnak" nevezte ezt az orosz vádat, közölve: "valami nincs rendben itt".

Oroszország a héten zárta el az Ukrajnába vezető gázcsapot, azzal vádolva meg Kijevet, hogy ellopja az Európának szánt gázt. Ezt az ukrán vezetők tagadták.

Moszkva szerint Ukrajna késlelteti a csapnyitást

A Gazprom orosz gázipari óriás nem tudja elindítani az Európának szánt gázt Ukrajnán keresztül, mert még nem kaptak másolatot a már Ukrajna által is aláírt, a gázszállítás megfigyelésére vonatkozó szerződésről - közölte a Gazprom szóvivője. Az orosz elnök közölte: csak akkor indítják meg a gázszállítást, ha megkapták a másolatot, és már helyükön vannak a megfigyelők.

"Készek vagyunk újraindítani a gázszállítást, amint a két feltétel teljesül" - közölte egy televíziós nyilatkozatban Dmitrij Medvegyev orosz elnök. "Minél hamarabb teljesítik, annál könnyebb lesz megoldani a helyzetet, amelyet Ukrajna csinált" - mondta az orosz államfő.

A Gazprom szóvivője elmondta, hogy nem kapták meg hivatalos csatornákon keresztül az Ukrajna által is aláírt szerződés másolatát, és ez késlelteti munkájukat. Az ukrán elnök energiaügyi megbízottja azonban "hazugságnak" nevezte ezt az orosz vádat, közölve: "valami nincs rendben itt".

Közben francia és német szakemberek érkeztek egy, az ukrán határ közelében lévő orosz gázmérőállomásra, hogy a gázszállítást ellenőrizzék. Egy magát meg nevezni nem kívánó német megfigyelő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy több kell pár óránál ahhoz, hogy megkezdhessék munkájukat.

Oroszország a héten zárta el az Ukrajnába vezető gázcsapot, azzal vádolva meg Kijevet, hogy ellopja az Európának szánt gázt. Ezt az ukrán vezetők tagadták.

Ukrajna vasárnap hajnalban jelentette be, hogy aláírta az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfőjének közvetítésével létrejött szerződést, amelynek értelmében ukrán, orosz és európai megfigyelők is ellenőrizni fogják a gázszállítást Ukrajnán keresztül.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. igazságkereső 2009. január 12. 11:14
  „Elolvastam a fenti cikket.Szeretném tudni, hogy akkor amikor rendesen kifizetjük a cca 450 USD-t 1000 m3-ként
  akkor miért "cicizünk" itt,be kell nyújtani a szolgáltatáselmaradásért a számlát az oroszoknak.Azon nem nekünk
  kell hezitálnunk, hogy az ukrán és az orosz között milyen vitás kérdések vannak.Nincs nálunk ebben az ország-
  ban senki, aki a szállítási kötelezettségére felhíná a figyelmét az oroszoknak?Hol vannak neves jogászaink,
  technikai szakértőink, akik elmagyaráznák Mr. Putyinnak,hogy mi lenne a kötelessége?
  Szerintem taktikai trükközés folyik,el kellene magyarázni végre Putyinnak és Medvegyevnek - bár az utóbbi
  nem sok lapot kapott Putyintól ebben a kérdésben -,hogy ideje lenne az üzletben és sok másban európai módon,
  mondhatnám ugy is, hogy korrektül viselkedni.Van nálunk ember, aki erre képes lenne?”
 • 25. .suhym. 2009. január 12. 09:55
  „A kormány 12 % bányajáradékért "eladta" a magyar népet illető nemzetstratégiai ásványkincset idegeneknek.”
 • 24. N.P. 2009. január 12. 06:46
  „Most is látszik, hogy annak idelyén mekkora baromság volt amit Bős-Nagymaros ügyében csináltunk. Sokba kerül ez nekünk.”
 • 23. flexsnake 2009. január 12. 00:39
  „Egyébként az jellemző hogy azt mondogatják, vásárolj magyar terméket meg egyéb dolgokat csak az a probléma hogy amit mi előállítunk azt mi nem tudjuk megfizetni, az ezért elég vicces hogy például magyar ruhát nemtudjuk megvenni de a kinait igen.A gázzal meg ott a gond hogy hiába emlegetik a makóit, az bizony nem véletlen van még a föld alatt.
  Ahhoz hogy ott kitermelés fojjon még kell pár év.Ha csak főznénk meg főtenénk gázzal, valahogy megoldanánk.De ott vannak a nagyfogyasztók akik gázra álltak rá.Van akik meg villamos energiára, ez attól függ hogy mire használják.Nem a lakosság fogyasztja a jelentő s mennyiségű energiát hanem az ipar.Nekünk elég volna amink van gázügyileg elég szúkössen de akkor aztán nem lenne termelés meg ipar.De mondom, nálunk nagyobb országok is többet fogyasztanak mint amit előállítanak, kitermelnek.Ez igaz minden szférára.Például élelmiszeripar is csak úgy-ahogy tudja az országot ellátni, szükséges kintről vásárolni ezt-azt.Pont ez a szép az egészben hogy kereskedhetünk nagy széles mosollyal :D
  Kényelmes volt a nagy csövön kapni ahogyan eddig is a gászt meg ugye a kőolajat.Pedig ideje lett volna már felülvizsgálni hogy honan tudnánk beszerezni ha esetleg mint most elzárják a csapot.A föld készlete sem véges.Lassan elfogy az olaj, a gáz és kifogy mindenféle alapanyag, elhasználjuk , feléljük.Tudosok kb. 30-40re jósolják még a készleteket utána már komoly gondok lesznek.Elég rendesen kizsákmányoltuk ezt a bolygót, illetve én nem, csak tettestárs vagyok.”
 • 22. Luckatosh 2009. január 11. 23:35
  „Ez egy qrva nagy PINA!”
 • 21. greencat 2009. január 11. 23:31
  „vmagdi! Ha valamiről pontosan nem tudsz valamit:), akkor először nézz utána a Google-ban, oszt utána oszd itt az észt!!


  Írd be, hogy Makó medence és olvass!!!”
 • 20. Sziti 2009. január 11. 22:48
  „Kedves flex!

  Gondolkodtam egy kicsit és igazat kell, hogy adjak.
  Valóban, ha csak főzésre használnánk a gázt ellég lenne az is amit itt termelnek ki.
  Ez a megoldás.”
 • 19. vmagdi 2009. január 11. 22:36
  „esetleg megvehetnenk sajat magunktol azt a makon talalt gazt, amit a mi igen tisztelt nagyokos gazdasagi szakembereink a politikai elit rabolintasaval busas jutalek ellenebe elkotyavetyeltek es idegen kezre adtak.”
 • 18. Sziti 2009. január 11. 22:16
  „Zárd el te is a csapodat és máris kevesebb lessz a fogyasztás.”
 • 17. SP 2009. január 11. 22:11
  „Mi lesz, ha Ukrajna netán Eu tag lesz?”
 • 16. flexsnake 2009. január 11. 22:05
  „Áss csak, adok ásót, csak szoljál hogy mikor kezded hogy kurvamessze legyek onnan :D
  Nem az a baj hogy oroszországból jönn az európai gáz nagyrésze, hanem az hogy ennyit fogyasztunk.Ha kevesebett fogyasztanánk akkor elég volna ami itt van.De nemelég.Nálunk nagyobb országoknak sem elég.Oroszország meg akkora hogy abba mindenféle lelőhely belefél, hát akkor ki is használják.Egyébként az ukránokat ki lehetett volna kerülni és akkor nincs az hogy miattuk nincs gáz.Bár én már nem nagyon tudok hinni benne hogy valóban velük volt a gond.”
 • 15. Sziti 2009. január 11. 21:45
  „Gyorsan kezdjünk el "ásni" Makó környékén.
  Hátha találunk valamit.”
 • 14. zumike 2009. január 11. 21:37
  „Kezd egy picit olyan érzésem lenni, mikor Sikorski tábornok nagykövete ´41 júliusában beszélgetett Moszkvában Sztálinnal és Molotovval, arról mikor adják ki a lengyel tiszteket, hogy ütőképes hadsereget szervezzenek belőlük a németek ellen. Sztálinék 3X megígérték, majd mindig elmaradt. Aztán a németek 43-ban kiástak néhány tömegsírt Belorussziában. A londoni emigráns lengyel kormány a nemzetközi vöröskereszt vezetését kérte az ügy kivizsgálásában, mire a SZU megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a lengyelekkel. Majd az USA és GB is elhidegült tőlük, igaz, azért jól jöttek a csapataik Monte Casinonál meg egy-két helyen ´44-ben... Szóval a helyzet emlékeztet némileg erre az időszakra... Hiába a KGB-ből nincs kilépés sohasem...”
 • 13. LukSzusz 2009. január 11. 21:33
  „Feri és bandája nem fázik,ennek örülök hogy legalább ők jól vannak,mi meg levagyunk ......”
 • 12. netuddki 2009. január 11. 21:27
  „Csak megmutatják ki az úr Európában.”
 • 11. spiler 2009. január 11. 21:26
  „EZEKBEN NEMLEHET MEGBIZNI!!!!!!!!!!!!!!”
 • 10. Sziti 2009. január 11. 21:23
  „Nem lehet, hogy az Oroszoknak nincs is annyi gázuk amivel teljesíteni tudnák a szerződött mennyiséget? Ha így lenne.
  Akkor tényleg gáz van.”
 • 9. Sziti 2009. január 11. 21:16
  „Kedves Kolompár Rómeó!

  Kezd beigazolódni amit írtál.”
 • 8. Power 2009. január 11. 21:13
  „Az oroszok a gáz árának maximalizálásában érdekeltek. A Gazprom érdeke az, hogy minél jobban ellenőrzése alá vonja az európai infrastruktúrát, azért hogy a lehető legdrágábban adhassa el a gázt.
  Még mindig nem tanultuk meg a leckét. A MOL-ra és a gáztározóinkra is fenik a fogukat.
  Most látszik, hogy mennyire komolytalan partnerek.”
 • 7. SP 2009. január 11. 20:57
  „Stratégiai hiba, hogy az EU az oroszokra alapozta az energia ellátását. Már régen független rendszert kellett volna kiépíteni.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidegrekord: Szlovéniában mínusz 49 fokot mértek!

Szlovénia - Szlovéniában hidegrekordokhoz közeli hőmérsékleteket regisztráltak.. Szombatra virradó… Tovább olvasom