Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Még egy fúrót munkába állítottak

Chile - Egy harmadik fúróberendezést is munkába állítottak a chilei San José arany- és rézbánya mélyén rekedt bányászok kimentése érdekében - jelentette be Sebastian Pinera chilei elnök.
A harmadik fúró a már korábban beindított két másik berendezésnél valamivel rövidebb, 597 méteres vájatot fog fúrni a mélybe. Vasárnap már mindhárom munkagép egyszerre működött. A chilei bányászati miniszter elmondta: a harmadik fúróberendezés nagy előnye, hogy már azonnal képes a bányászok kimentéséhez szükséges 60 centiméteres átmérőjű járatot kialakítani.

Az eddig üzembe helyezett két munkagép ennél szűkebb vájatokat készít, amelyeket még utólag - várhatóan hetekig tartó további munkálatok során - ki kell szélesíteni.

A legrégebben működő, T-130-as típusú munkagép pénteken 630 méteres mélységig jutott le a bányában, s ezzel elérte azt a helyiséget, ahová az augusztus eleji omlás következtében a mélyben rekedt 33 bányász fel tud kapaszkodni. Körülbelül hat hétig tart, mire a vájatot annyira kiszélesítik, hogy a bányászokat ténylegesen a felszínre tudják hozni.

A második fúróberendezés, a Strata 950 még nem érte el a célul kitűzött 702 méteres mélységet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányzó jobbközép koalíció győzött a svéd választásokon

Svédország - Az exit poll adatok alapján a jelenleg kormányzó jobbközép koalíció győzött a svéd… Tovább olvasom