Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Még félmillióan vannak Szudánban, a ˝hazatérés˝ ideje lejárt

Lejár vasárnap az a határidő, amelyet a szudáni hatóságok tűztek ki a dél-szudániaknak arra, hogy térjenek haza vagy regisztráltassák magukat, de vagy félmillióan vannak, akik ezt még nem tették meg.
Észak és Dél között évtizedekig polgárháború dúlt, amely elől milliók menekültek Északra. A háború végén, 2005-ben, majd Dél-Szudán tavaly nyári függetlenné válása után százezrek tértek vissza régi-új hazájukba. Becslések szerint azonban mintegy 500 ezren maradtak, vagy munkahelyüket, vagy északi házastársukat nem akarván elhagyni. Sokan az Északról nem távozó déliek közül hivatalnokok voltak, akiket menesztettek állásukból a szétváláskor, és most kártalanításukra várnak.

Szudán és Dél-Szudán márciusban keretmegállapodást kötött a két ország állampolgárainak szabad lakásválasztásáról, mozgásáról, a határ két oldalának bármelyikén való munkavállalásáról.

Arról azonban a nemzetközi migrációs szervezet (IOM) szudáni képviseletének illetékese, Jill Helke szerint senki nem tud, hogy miként lehet tartózkodási engedélyt kapni Szudánban. Mindössze annyi tudható, hogy a kérelemhez rendelkezni kell a dél-szudáni hatóságok által kiállított személyazonossági okmánnyal.

A határidő úgy jár le, hogy közben a két ország között újabb harcokkal fenyegető feszültség uralkodik a szétválás mindmáig rendezetlen ügyeinek következtében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 millió eurót költött Szerbia a dinár megerősítésére

A szerb jegybank pénteken folytatta a hetek óta tartó euróeladást a dinár gyengülésének a… Tovább olvasom