Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Még idén vízummentessé válhat Bosznia

Van remény arra, hogy Bosznia-Hercegovina polgárai idén nyáron megkapják a vízummentes utazás lehetőségét az Európai Unióba - vélte szerdán Göncz Kinga (MSZP) európai parlamenti képviselő, aki az előző napokban részt vett az Európai Parlament és Bosznia-Hercegovina parlamentjének találkozóján Szarajevóban.
A vízummentesség feltételéül szabott követelmények teljesítése jó ütemben halad, és a boszniai polgároknak jó esélyük van arra, hogy már a nyáron külön engedély nélkül utazhassanak az EU tagállamaiba - áll a képviselő Brüsszelben kiadott közleményben.

Göncz Kinga szerint ugyanakkor az EP delegációját aggasztja, hogy a gazdasági és politikai reformok a vártnál lassabban és nehezebben haladnak a délszláv köztársaságban.

Az EP-képviselők, akik találkoztak a miniszterelnökkel és a parlament tagjaival, "kifogásolták, hogy egy helyben topog az alkotmány reformja, amely fölgyorsítaná, hatékonyabbá tenné a döntéshozatalt".

A magyar képviselő szerint nem elég gyors annak az európai emberi jogi bírósági döntésnek a végrehajtása sem, amely diszkriminatívnak találta a választójogi törvényt.

Göncz Kinga azt is leszögezte: szó sem lehet Bosznia-Hercegovina területi integritásának megkérdőjelezéséről. A közlemény szerint ezzel arra utalt, hogy a szerb közösség a kiválásról szóló népszavazás kiírására készül.

A parlamenti képviselők aggasztónak nevezték, hogy az októberre kiírt parlamenti választások közeledtével a köztársaságban erősödik a nacionalista, az etnikumok között viszályt szító retorika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenhárom éves bankrabló

Csupán jelzáloghitele törlesztése végett rabolt bankoktól pénzt egy 73 éves férfi az Egyesült… Tovább olvasom