Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Még két évig is tarthat válság?

A részvénypiacokon az elmúlt hetekben tapasztalható optimizmus ellenére sem árt óvatosnak lenni a gazdasági, pénzügyi jellegű döntések meghozatalánál.
A 2007 augusztusában kirobbant pénzügyi válság még 6-12 hónapig eltarthat - véli a megkérdezett szakértők nagy többsége, vagyis arányuk nagyjából megegyezik az egy évvel ezelőttivel.

A pénzügyi és a makrogazdasági stabilitás még nem érkezett el, és a masszív fellendülés alapjai még mindig nem adottak Lena Komileva, a G7 vezető piaci elemzője szerint. Pedig a világ leggazdagabb nemzeteit magába foglaló G7-csoport pénzügyi vezetői bizakodónak tűntek pénteki csúcstalálkozójukon Washingtonban. Szerintük a globális gazdaság talán már túl is van a válság legnehezebb részén, ugyanakkor figyelmeztettek is, hogy a fellendülés még nem biztosított.

A megkérdezett elemzőknek valamivel több mint harmada, 36 százaléka szerint a krízis még akár két évig is tarthat. A szélesebb makrogazdasági háttér ugyanis továbbra sincs teljesen összhangban az optimizmus márciusban elindult hullámával, ami heves részvénypiaci rallyhoz vezetett a világban az elmúlt több mint egy hónapban - szűrhető le a válaszokból. Az elemzők kis többsége (60-ból 32) szerint a tőzsdei rally - ami például az S&P-500 indexét több mint 25 százalékkal emelte meg - csak átmeneti jelenség az elhúzódó medvepiacon. A társaságok jövedelmezőségére irányuló nyomás intenzív marad, és a bankok hitelezési helyzete tovább romlik majd; még nem értünk a fordulóponthoz - fogalmazott Scott Anderson, a Wells Fargótól. A megkérdezetteknek mintegy harmada, 21 elemző szerint a medvepiac véget ért, 7 szakértő pedig még tovább ment, és úgy gondolja, immár egy új bikapiaci rallyban vagyunk.

A mostani felmérés eredményei meglepő hasonlóságot mutatnak a pénzügyi válsággal kapcsolatos legutóbbi, februárban végzett kutatás következtetéseivel, de még a 2008 júliusában készült első felméréssel is számos megegyező pont mutatkozik.

Igen sok fog azon múlni, hogy a bankrendszert hogyan sikerül kigyógyítani nyavalyáiból, és hogy mennyi mérgező eszköz marad a mérlegekben - összegezhető a válaszokból. A stressz tesztek eredményeire is tűkön ülve várnak a befektetők, a továbbiak május első teljes hetének elteltével érkezhetnek. A Reuters felmérése szerint a dollár-ezermilliárdos gazdaságélénkítő csomagok és a központi bankok eszközvásárlási akciói mellett is valószínűleg további állami kiadásokra lesz szükség a válságból való kilábaláshoz.

A mérlegek kitakarítására és az újratőkésítésre továbbra is nagy szükség van - írta jegyzetében Richard Berner, a Morgan Stanley vezető elemzője. A 63-ból 40 elemző szerint a kormányoknak és a jegybankoknak további élénkítő csomagokat kell kidolgozniuk a gazdasági fellendüléshez.

Az Európai Központi Bank (ECB) és a Bank of Canada arra készül, hogy az amerikai Federal Reserve, a Bank of Japan és a Bank of England által már alkalmazott eszközvásárlási programba kezd. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten minden nagy ország idei növekedési kilátásán rontott, és arra sürgette a kormányokat, hogy tegyenek erőteljes intézkedéseket a világgazdaság talpraállásának biztosításához. Számos kormány azonban - így a brit és egyesült államokbeli adminisztráció - gyakorlatilag lehetőségei határára ért a további költekezést illetően, tekintettel a költségvetési hiányszámokra.

Az Egyesült Államokban különösen nehéz lesz a szükséges újabb kiadások elfogadtatása, elsősorban a kormányzati hitelezés visszaélései miatt - fogalmaz a Bank of Tokyo-Mitsubishi elemzője, Ellen Zentner jegyzetében. A legnagyobb kockázat az USA-ban az, hogy mielőtt a fenntartható fellendülés szakaszába értünk volna, a kormányzati élénkítés megszűnik, az ország pedig visszahullik a recesszióba - teszi hozzá Zentner.

Olvasóink írták

  • 2. +36 2009. április 30. 05:52
    „EZ szerintem érdekli az "épeszű" embereket....mégis kevés hasonló témájú cikk szokott napvilágot látni...ellenben az értelmetlen f...sz dolgokkal amivel tömik az olvasó fejét! Az van bőven!”
  • 1. IVY 2009. április 29. 08:57
    „Mondom én, hogy fogunk még cukros-vizes kenyeret enni.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolíviai ügy: még nem ismertek a Tóásó elleni bizonyítékok

Beismerő vallomásról sem az argentin nagykövet, sem a Tóásó Elődöt védő ügyvédi iroda nem tud. Tovább olvasom