Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Még nincs hír az eltűnt magyar hegymászókról

Egyelőre nem találják a négy eltűnt magyar hegymászót Kínában, de már 5000 méteren járnak a mentők Szecsuanban azon a hegyen, amelynek csúcsára akartak a magyarok feljutni - tájékoztatott Sárközy Péter pekingi főkonzul a szecsuani mentők közlése alapján csütörtökön.
A mentőcsapat beszámolója szerint 4400 méteren, az alaptáborban látták a hegymászók holmiját, de úgy vélik, a négy magyar 5300 és 5500 méter között kerülhetett bajba. Egyelőre semmiféle nyomot nem találtak, az időjárási körülmények rosszak, havazik, a sziklákról folyamatosan szakad le a jég és a hó, ami nehezíti az előrejutást.

A kínai külügyminisztérium konzuli szolgálatán helyi idő szerint csütörtökön kora délután biztosították a pekingi magyar főkonzult afelől, hogy a kínai hatóságok mindent megtesznek az eltűnt magyar hegymászók megtalálásáért - számolt be a találkozóról Sárközy Péter.

A magyar diplomata tolmácsolta azt a felajánlást, amelyet a magyarországi hozzátartozók tettek, vagyis, hogy szükség esetén anyagi, vagy bármilyen más segítséget is megadnak a kutatás, a mentés elősegítéséhez, folytatásához. Magyarország ugyancsak kész mindenben rendelkezésre állni, ami a magyar hegymászók mielőbbi megtalálását segítheti.

Sárközy Péter elmondta, hogy kapcsolatban vannak az aggódó szülőkkel, hozzátartozókkal, és segítik folyamatos információhoz jutásukat.

A négy magyar, Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata tapasztalt hegymászók, október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcsra. A csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, Csengduba (Chengdu). Eltűnésükről először kedden jelent meg hír a helyi sajtóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek egy francia tudósítót

Tovább olvasom