Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megalakult az új koszovói kormánykoalíció

Koszovó - Hashim Thaci ügyvezető koszovói miniszterelnök koalíciós megállapodást írt alá kisebb pártokkal a hét végén annak érdekében, hogy a parlamenti választások után két hónappal megalakítsák a kis balkáni ország új kormányát.
A tavaly decemberi előre hozott parlamenti választásokat Thaci pártja, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) nyerte meg, de nem szerzett abszolút többséget, ezért koalíciós kormányt kénytelen alakítani. Thaci a koszovói parlament ötödik legerősebb pártjával, a Behgjet Pacolli üzletember vezette Szövetség az Új Koszovóért (AKR) párttal és a nemzeti kisebbségek pártjaival szombaton írta alá a koalíciós megállapodást.

Az új kormánynak így várhatóan szűk többsége lesz a 120 fős koszovói parlamentben, amelyben 20 mandátumot a nemzeti kisebbségek képviselőinek tartanak fenn. A kormányalakításhoz legalább 61 képviselő támogatása szükséges; a PDK 34, az AKR pedig 8 mandátummal rendelkezik, a többi szükséges voksot a kisebbségek biztosítják.

Thaci azért lép a kis pártokkal koalícióra, mert a koszovói törvényhozás három másik nagyobb pártja nem hajlandó vele együtt kormányozni.

A koalíciós pártok megállapodása értelmében a Koszovóban született, Svájcban milliárdos építkezési vállalkozóvá lett Behgjet Pacolli lesz a kis balkáni ország új államfője. Új elnökre azért van szükség, mert az előző államfő, Fatmir Sejdiu - Thaci legfőbb politikai vetélytársa -, tavaly szeptemberben lemondott tisztségéről. Sejdiu távozása kormányválságot idézett elő, amelyet az előre hozott választásokkal kívántak orvosolni.

Az új összetételű koszovói törvényhozás hétfőn tartja alakuló ülését, de még nem tudni, hogy az új kormányt is aznap iktatják-e be.

A tavaly decemberi volt az első parlamenti választás Koszovóban azóta, hogy az 1999-ben ideiglenes ENSZ-igazgatás alá helyezett, túlnyomó többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Belgrád ezt nem ismeri el, továbbra is sajátjának tekinti a területet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb merényletkísérlet az Elbrusznál

Oroszország - Robbanóanyagokkal megrakott személyautót tettek ártalmatlanná vasárnap reggel… Tovább olvasom