Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Megállapodás az atomfegyverek számának csökkentéséről

Oroszország - Egyezményt írt alá hétfőn Moszkvában az amerikai és az orosz elnök a nukleáris arzenáljaik csökkentéséről.
Barack Obama és Dimitrij Medvegyev megállapodása eredményeképp az Egyesült Államok és Oroszország 1700 alá csökkenti a telepített nukleáris robbanótöltetek számát a következő hét évben. A dokumentum a START-1 egyezményt váltja fel, amelyik decemberben jár le. Az egyezmény aláírásakor az amerikai elnök, Barack Obama szavai szerint a két ország "elkötelezett amellett, hogy maguk mögött hagyják a múlt gyanakvását és rivalizálását".

Az atomtöltetek számának csökkentéséről szóló megállapodáson kívül Oroszország beleegyezett, hogy az amerikai hadsereg repülőgépei légterükben fegyvereket szállítsanak Afganisztánba. Ezen kívül a két állam vezetői abban is megegyeztek, hogy közös bizottságot alakítanak az energiaügyi együttműködésre, a terrorizmus elleni küzdelemre, valamint a drogkereskedelem elleni harcra. De a tavalyi grúziai háború okán befagyasztott katonai együttműködést is felújítják.

A Kelet-Európába, Csehországba és Lengyelországba tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs ügyében azonban nem tudott egyetértésre jutni Obama és Medvegyev. Ezzel kapcsolatban az államfők azt mondták: abban állapodtak meg, hogy közös vizsgálatot kezdenek a ballisztikus rakétatámadások veszélyéről, és létrehoznak egy úgynevezett adatcserélő központot.

A START-1 szerződést felváltó megállapodás részeként a két nagyhatalom a következő 7 évben 1700 alá csökkenti a telepített atomtöltetek számát. A START-1 szerződés egyébként 1991-ben kötötték, és idén december 5-én jár le.

A START (hivatalosan STrategic Arms Reduction Treaty) egy nukleáris fegyvereket korlátozó egyezmény az Amerikai Egyesült Államok és a volt Szovjetunió között. Az egyezményt Ronald Reagan, amerikai elnök javasolta. A megállapodást a második START egyezmény aláírásakor START I-nek nevezték el. A START I-et 1991. július 31-én írták alá, öt hónappal a Szovjetunió felbomlása előtt. Az egyezmény különböző típusú járművek és robbanófejek számát korlátozta. Később az USA, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna között maradt érvényben. Azóta Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna teljesen megszabadult a nukleáris fegyverektől.

Olvasóink írták

 • 2. .suhym. 2009. július 08. 09:41
  „"..Barack Obama és Dimitrij Medvegyev.."

  Ennek kapcsán eszembe jutott egy régi találkozó a két orzság vezetői között:

  J.F. Kennedy és neje, valamint Hruscsov és neje, ha jól emlékszem Bécsben.....a találkozó után fotó az akkori (talán) Nők Lapjában a két házaspárról egy képen.... zongorázni lehetett a különbséget...Kennedyné egy gyönyörű, elegáns asszony, mellette a férje, egy jóképű, snájdig, elegáns úr... a fotó másik oldalán Hruscsovné...nos, mint egy trampli szakácsnő, mellette a férje, akire igencsak nem illett rá a jóképű, snájdig, elegáns "Úr"....

  Azóta változott a világ, és vele együtt nemcsak mi, hanem ők is!:)))”
 • 1. floridaimagyar 2009. július 08. 05:42
  „Vegre - mar feltem hogy lesz egy ujabb hideghaboru, de hala Istennek megint jo iranyba haladunk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állóhelyeket akar felkínálni utasainak egy légitársaság

Írország - A cég hétfői közleménye szerint az újításnak köszönhetően az eddiginél több utast szeretnének repülőgépeiken szállítani. Tovább olvasom