Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Megállapodás nélkül ért véget a szerb-koszovói párbeszéd kilencedik fordulója is

Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök 14 órán át tárgyalt Brüsszelben Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének közvetítésével.
Megállapodás nélkül ért véget Brüsszelben a szerb-koszovói miniszterelnöki tárgyalássorozat kilencedik fordulója is: a heves indulatokkal tarkított maratoni megbeszélésen nem sikerült közös nevezőre jutni a szerbek lakta Észak-Koszovót érintő vitában.

Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök 14 órán át tárgyalt Brüsszelben Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének közvetítésével. A megbeszélés szerda éjfél után ért véget, s a tárgyalófelek egymást okolták a kudarcért, de az egyeztetések folytatása mellett foglaltak állást.

Catherine Ashton szerint a megmaradt nézeteltérések "csekélyek és nagyon sekélyek". A főképviselő reményét fejezte ki, hogy sikerül nyélbe ütni a megállapodást jövő hétfőig, amikor is ő az EU külügyminisztereinek bemutatja jelentését arról, hogy Szerbia készen áll-e a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az EU-val.

A szerb küldöttség szerint Catherine Ashton az előző, Belgrád által elutasított javaslathoz képest sokkal kedvezőbb ajánlatot tett szerdán a tárgyalóasztalra az észak-koszovói szerb önkormányzati társulás leendő autonóm hatásköreit, kiváltképpen az ottani rendőrség és igazságszolgáltatás jogosítványait illetően. Dacic szerint a szerb küldöttség hajlandó lett volna erre áldását adni, de Hashim Thaci a javaslat elfogadását összekötötte Koszovó tagságával a nemzetközi szervezetekben, beleértve az ENSZ-t is, ami viszont a szerb fél számára volt elfogadhatatlan.

Hashim Thaci azonban az ellenkezőjét állította: szerinte a pristinai küldöttség fogadta el Ashton újabb javaslatát, és Belgrád mondott nemet, immár harmadszor a tárgyalássorozat kezdete óta.

A maratoni tárgyalások szerda délután megszakadtak, miután heves vita bontakozott ki Hashim Thaci és a szerb küldöttség egyik tagja, Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes között. Egyes hírek szerint Thaci elégedetlen volt Ashton újabb javaslatával, és felállt a tárgyalóasztaltól. Néhány órás szünet után, szerda késő este folytatódtak az egyeztetések.

A Szerbia és az országból 2008-ban kiszakadt Koszovó viszonyának normalizálása az uniós integráció folytatásának előfeltétele mindkét állam számára. Szerbia uniós tagjelölti státussal rendelkezik, és arra vár, hogy kitűzzék számára a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját, Koszovó előtt pedig egyelőre a társulási megállapodás lehetősége áll nyitva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hankiss Ágnes: a baloldali pártok a Fidesz pártcsaládjának meggyengítését tűzték ki célul

Tulajdonképpen az Európai Néppártot (EPP) bomlasztják az unió baloldali pártjai, amikor… Tovább olvasom