Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megállapodás született az amerikai költségvetés ügyében

A Fehér Ház és a törvényhozás elvi megállapodásra jutott a "költségvetési szakadék" elkerüléséről - közölték nem hivatalosan amerikai kormányzati források helyi idő szerint hétfő éjszaka.
A demokraták szenátusi vezetője, Harry Reid és a képviselőházi republikánusok vezetője, Nancy Pelosi aláírta az erről szóló okmányt.

Az alku állami kiadásokat csökkentő és bevételeket növelő intézkedések kiegyensúlyozott egyvelege, és két hónnappal elhalasztja a költségvetési kiadások automatikus csökkentését - közölte az egyik név nélkül nyilatkozó forrás.

A CNN hírtelevízió szerint Joe Biden alelnök még az éjjel ismerteti a részleteket a demokrata szenátorokkal. Amennyiben azok elfogadhatónak találják, még éjfél előtt megejthetik róla a szavazást.

A szenátusban a demokraták vannak többségben, a képviselőházban a republikánusok, akik közül eddig senki sem nyilatkozott a megállapodásról.

Az idő hiánya miatt a képviselők kedd előtt nem tudnak szavazni a költségvetésről, ami azt jelenti, hogy technikailag hatályba lép a nagyjából 600 milliárd dolláros adóemelés és költséglefaragás, de ez a zárva tartó pénzpiacokra nem lesz hatással, és a megállapodás ténye önmagában is lehetővé teszi a tőzsdei zavarok megelőzését.

Az amerikai szenátus elfogadta a megállapodást

Elfogadta az amerikai szenátus keddre virradóra az úgynevezett "költségvetési szakadék" elkerüléséről szóló megállapodást.

A kongresszus felsőháza két órával az éjféli határidő lejárta után adta áldását az utolsó percben nyélbe ütött, két párti kezdeményezéssel született megállapodásra: 89 szenátor adta rá a voksát, és nyolcan ellene szavaztak. A megállapodást még jóvá kell hagynia a képviselőháznak is, és majd csak azután kerülhet rá Barack Obama elnök aláírása.

A szenátusi szavazás után Barack Obama felszólította a képviselőházat, hogy haladéktalanul fogadja el a megállapodást, amely révén elmarad a tervezett adóemelések és költségvetési lefaragások zöme.

"Jóllehet sem a demokraták, sem a republikánusok nem kaptak meg mindent, amit akartak, ez a megállapodás jó az országnak, és a képviselőháznak el kell fogadnia halogatás nélkül" - olvasható Obama közleményében. Az elnök leszögezte, hogy további erőfeszítésekre van szükség a költségvetési hiány lefaragására, és ő hajlandó ennek érdekében lépéseket tenni, de ez a megállapodás gondoskodik arról, hogy tovább csökkenjen a deficit az új kiadások lefaragása és a leggazdagabb amerikaiak adóterheinek növelése révén.

A képviselőház várhatóan helyi idő szerint kedd délben ül össze, hogy szavazzon a megállapodásról. Az előzőleg kiszűrődött részletek szerint a demokrata párti és republikánus vezetők kompromisszuma értelmében a középosztály adóterhei változatlanok maradnak, ellenben nő az évi 400 ezer dollár feletti egyéni jövedelmek adóterhe, és ugyancsak több adót kellene fizetniük azoknak a háztartásoknak, ahol az együttes jövedelem meghaladja az évi 450 ezer dollárt. Ez nagyobb adóemelést jelent annál, mint amiről Barack Obama beszélt második elnökválasztása előtti kampányában.

Az éjféli határidő lejártával technikailag hatályba lépett ugyan a nagyjából 600 milliárd dolláros adóemelés és költséglefaragás, de ez a zárva tartó pénzpiacokra nem lesz hatással, és a megállapodás ténye önmagában is lehetővé teszi a tőzsdei zavarok megelőzését. A Fehér Ház és a kongresszusi vezetők abban reménykednek, hogy egy-két napon elküldik Barack Obama elnöknek aláírásra az elfogadott megállapodást, így az adófizetők semmit sem fognak érzékelni abból, hogy a megszorító csomag tulajdonképpen hatályba lépett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: elérhető közelségben a megállapodás, de még nincs meg

Barack Obama amerikai elnök hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a megállapodás az amerikai… Tovább olvasom