Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Megállapodtak a jövő évi uniós költségvetésről

Az idei évhez képest jövőre 1,9 százalékkal, 129,1 milliárd euróra növekednének a büdzsé forrásai.
Közel tizenhat órás maratoni vita után megállapodtak szombatra virradóra az európai uniós tagországok és az Európai Parlament képviselői a jövő évi költségvetés sarokszámairól: a közösen kidolgozott javaslat szerint az idei évhez képest jövőre 1,9 százalékkal, 129,1 milliárd euróra növekednének a büdzsé forrásai - jelentette be a lengyel EU-elnökség.

A tárgyalásokat levezető Jacek Dominik lengyel pénzügyminisztériumi államtitkár közölte, hogy a megállapodást egyhangúlag fogadták el az EP tárgyalódelegációja és az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács tagjai.

A megállapodás azon európai parlamenti képviselők vereségeként könyvelhető el, akik az EP október 26-i ülésén arra a módosító indítványra szavaztak, amely a kifizetéseket 5,23 százalékkal, több mint 3 milliárd euróval növelte volna, s így a jövő évi büdzsé 133,1 milliárd eurót tett volna ki.

A kisebb költségvetést azoknak az uniós tagállamoknak a kormányai szorgalmazták, amelyek maguk is rákényszerültek a nemzeti költségvetésük megkurtítására, illetve a megszorító intézkedések bevezetésére az euróövezet adósságválsága miatt.

Az idén az EU 126,5 milliárd euróból gazdálkodott. Az 1,9 százalékos forrásnövekedés kis mértékben a várható 2 százalékos infláció alatt lesz. Janusz Lewandowski költségvetési biztos szerint jellegzetesen megszorító költségvetést irányoz elő a közös javaslat.

A konszenzusos javaslatot az Európai Bizottságnak a tagállamok és az Európai Parlament elé kell terjesztenie elfogadásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségállapot Nevadában! 10 ezer embert telepítettek ki

Tűzvész miatt eddig mintegy 160 hektárnyi növényzet és 20 épület veszett oda Nevada államban. Tovább olvasom