Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Megállapodtak az euróövezeti pénzügyminiszterek a görög mentőcsomagról

Megállapodtak az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedd hajnalban a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról.
Megállapodásra jutottak az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedd hajnalban a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot és a GDP-arányos görög államadósság 121 százalékra történő leszorítását irányozza elő az évtized végéig - közölte két uniós tisztségviselő. A megállapodás hírére erősödött az euró.

A miniszterek tizenkét órás brüsszeli tanácskozás után jutottak megegyezésre.

Az egyik tisztségviselő elmondta: a hitelcsomag 130 milliárd eurós lesz, 2020-ig pedig 121 százalékra akarják leszorítani a görög GDP-arányos államadósságot, amit már csak írásos nyilatkozatba kell foglalniuk a minisztereknek. Egy másik tisztségviselő megerősítette az említett számokat, de óvatosságra intett azzal kapcsolatban, hogy még csak most kezdték meg a zárónyilatkozat megszövegezését.

Az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 121 százalékos szintje nagyon közel áll ahhoz a 120 százalékhoz, amelyet a brüsszeli tárgyalások több résztvevője - köztük Németország és Hollandia, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - hosszú távon fenntarthatónak tart.

Ezenkívül Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát veszítik el, aminek révén Görögország államadóssága 100 milliárd euróval csökken majd. Korábban a nominális érték 50 százalékának leírásáról szóló hírek láttak napvilágot, ami azt jelentette volna, hogy a kötvények nettó piaci értékük közel 70 százalékát veszítik el.

A kedd hajnali brüsszeli megállapodás hírére erősödött az euró, a közös uniós fizetőeszköz dollárárfolyama a bankközi devizapiacon tíz perc alatt 1,3185-ről 1,3266-ra szökött fel. Görögországnak egy hónapon belül szüksége lenne az újabb nemzetközi hitelekre, különben lejár egy 14,5 milliárd eurós hitelfelvételének törlesztési határideje, és kénytelen lenne csődöt jelenteni.

Ez már a második mentőcsomag Görögország számára, amely 2010 májusában az euróövezeti tagországok kormányaival és az IMF-fel kötött kétoldalú hitelmegállapodások révén összesen 110 milliárd euróhoz jutott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar nap Georgiában, magyar báli szezon Amerikában

Magyarország napjának deklarálta február 18-át, az atlantai Harmadik Magyar Farsangi Bál napját… Tovább olvasom